Vjetar i sunce nastavljaju da povećavaju udio u globalnom miksu električne energije – EMBER

Vjetar i sunce su bili jedina dva izvora električne energije, koja su značajno povećala svoj udio u globalnom miksu električne energije. 

U prvoj polovini 2023. godine proizvodnja vjetra i sunca porasla je za 213 TWh u odnosu na isti period prošle godine i tako smanjila emitovanje 142 miliona tona CO2 u atmosferu.

Istovremeno, vjetroenergija i solarna energija zajedno su proizveli 14,3% globalne električne energije u prvoj polovini 2023 godine, što je povećanje od 1,5 % u odnosu na isti period lani, navodi se u najnovijem izvještaju organizacije Ember.

U prvoj polovini 2023. godine, 5,5% svjetske električne energije dolazilo je od solarne energije, a 8,8% od vjetra. Proizvodnja vjetra porasla je za 10%, a solarna proizvodnja porasla za 16%.

Ipak, takva povećanja su manja od potrebnih za neto nulu, što zahtijeva prosječni godišnji rast od 17% za vjetar i 24% za solarnu energiju, prema neto nultom scenariju Međunarodne agencije za energiju. 

Kina je i dalje globalni lider u oblasti vjetra i sunca

Kina je imala 91% globalnog rasta energije vjetra i 43% globalnog rasta solarne proizvodnje u prvoj polovini 2023. Sljedeći najveći doprinosioci su bile EU i Indija, od kojih je svaka činila po 12% globalnog rasta solarne proizvodnje.

50 zemalja postiglo nove mjesečne rekorde za solarnu proizvodnju

Uprkos sporijem rastu proizvodnje solarne energije od očekivanog, 50 zemalja u svijetu doživjelo je nove mjesečne rekorde za solarnu proizvodnju u prvoj polovini 2023. 

U Aziji su Kina i Indija među onima sa novim mjesečnim rekordima. Kina je proizvela 50 TWh (6,4% svoje električne energije) iz solarne energije u junu 2023., što je povećanje od 9,7 TWh u poređenju sa junom 2022.

Električna energija proizvedena iz solarne energije u Kini samo u mjesecu junu (50 TWh) bila bi dovoljno da napaja zemlju poput Novog Zelanda, Katara ili Mađarske cijelu godinu. 

Global Electricity Mid-Year Insights 2023, ember

U EU, 24 od 27 članica bloka imale su nove solarne maksimume od juna.  Rekordi su oboreni, između ostalih, u SAD-u, Meksiku, Brazilu i Čileu.

Usporavanje globalnih kapaciteta energije vjetra

U 2020. godini u svijetu je instalirano 111 GW vjetroelektrana, u poređenju sa 92 GW u 2021. i 73 GW u 2022. godini.

Kao rezultat toga, rast proizvodnje vjetra je usporen posljednjih godina. U 2021. godini zabilježen je najveći rast proizvodnje vjetra u historiji (+268 TWh), ali je to usporilo 2022. (+251 TWh), a u prvoj polovini 2023. godine zabilježeno je povećanje od 109 TWh u novoj proizvodnji vjetra u odnosu na prošlu godinu.

Među velikim ekonomijama, EU, SAD i Japan zaostaju u rastu vjetroelektrane, dok je Kina bila odgovorna za 91% globalnog rasta proizvodnje vjetra u prvoj polovini 2023. 

Postoje značajne prepreke koje koče razvoj vjetra u mnogim dijelovima svijeta, uključujući izdavanje dozvola i kašnjenja u povezivanju na mrežu. 

Još uvijek visi o koncu da li će 2023. godine doći do pada emisija u energetskom sektoru. Iako je ohrabrujuće vidjeti izvanredan rast energije vjetra i sunca, ne možemo zanemariti oštru realnost nepovoljnih hidrouslova pojačanih klimatskim promjenama. Svijet se nalazi na vrhuncu emisija iz energetskog sektora i sada moramo osloboditi zamah za brzi pad fosilnih goriva, osiguravanjem globalnog sporazuma o utrostručenju kapaciteta obnovljivih izvora energije u ovoj deceniji.

Malgorzata Wiatros-Motyka,viša analitičara, Ember

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *