Sokolac: koncesija za solarnu elektranu snage 100 MW vrijednosti 100 miliona evra

Opština Sokolac kreće u proceduru dodjele koncesije najpovoljnijem ponuđaču za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica.

On je razgovarao sa članovima Komisije za koncesije koji su razmotrili mogućnost izgradnje solarne elektrane instalisane snage 100 megavata u Bjelosavljevićima, čija investicija je veća od 100 miliona evra.

Komisija za koncesije, koju je formirao ministar za energetiku i rudarstvo Srpske Petar Đokić, obišla je teren na području opštine Sokolac i sagledala mogućnosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, postupajući po zahtjevu kompanije zainteresovanog investitora iz Njemačke.

Opština Sokolac je uradila studiju koja je pokazala da se u ovoj lokalnoj zajednici može uspostaviti solarna elektrana četiri do 140 megavata, ali je tehnički moguće priključiti elektranu snage 110 megavata u skladu sa snagom dalekovoda koji prolazi kroz ovu lokalnu zajednicu.

Opština je ponudila zemljište u svom vlasništvu, u dijelu sela Bjelosavljevići koje nije obrađivano, površine 150 do 200 hektara, a lokalna uprava skoro godinu dana radi na pripremi kompletne dokumentacije za investiciju više od 100 miliona evra, koja mnogo znači za ovu lokalnu zajednicu.

Izgradnja elektrane za tri godine, a možda i kraće

Član Komisije za koncesije Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske Nada Milovčević rekla je novinarima da je inicijativu za dodjelu koncesije, u skladu sa Zakonom o koncesijama, dostavila kompanija “Ener stejt” (Ener State), koja je registrovana u Sokocu, a čiji je vlasnik njemačka kompanija.

Ona je naglasila da obično izgradnja solarne elektrane kapaciteta do 100 megavata zahtijeva period od tri godine, ali s obzirom da su u ovom slučaju prethodne radnje urađene, cijeni se, da je solarnu energanu u Bjelosavljevićima moguće uraditi i u kraćem roku.

“Kada se ovaj objekat izgradi opština će imati najveće koristi s obzirom da se koncesiona naknada koja je propisana kao iznos od 0,0055 KM po kilovat/ času uplaćuje u budžet Republike, ali 95 % sredstava se vraća u budžet lokalne zajednice”, navela je Milovčević.

Ona je dodala da će lokalna zajednica imati najveći interes jer će u toku izgradnje biti zaposlen određen broj radnika, te da će nakon izgradnje taj broj biti daleko veći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *