Solarna elektrana Planik – studija o procjeni uticaja na životnu sredinu NIJE obavezna

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske donijelo je odluku da komanija B&B sunce i vjetar nije dužna sprovoditi procjenu uticaja na životnu sredinu, niti probavljati Studiju uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje solarna elektrane Planik.

Komanija B&B sunce i vjetar planira izgradnju solarne elektrane na teritoriji opštine Bileća, instalisane snagu 80 MW i procijenjene godišnju proizvodnju od 106 GWh, na površini od oko 85,4 hektara

B&B sunce i vjetar dobilo je koncesiju za izgradnju ove solarne elektrane, ali i vjetroparka Planik na teritoriji opštine Bileća, u decembru 2022. godine.

Ugovore su potpisali ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva “B&B sunce i vjetar” Bileća Nedeljko Babić, saopšteno je tada iz resornog ministarstva.

Koncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 136.908.100 KM.

Nakon toga B&B sunce i vjetar podnio je zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju solarne elektrane Planik, opština Bileća stavila je na uvid javnosti dokaze uz zahtjev za izdavanje ekološke dozvole, koje je izradio. Iz priložene dokumentcije je vidljivo da provođenje procjene uticaja na životnu sredinu i pribavljanja studije uticaja nije obavezno i važi dvije godine od dana donošenja rješenja.

Vlasnici kompanije B&B Sunce&Vjetar su izraelski BIG Energia Holdings, Magyarország Korlátolt Felelösségü Társaság (NP), Ljubiša Bošković i Nedeljko Babić.

Bošković je osnivač kompanije Sistem – MNE a Babić vlasnik fabrike za proizvodnju kafe i konditorskih proizvoda Crnagoracoop sa sjedištem u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *