Struja poskupljuje od 1. novembra u Srbiji, po treći u 2023. Ko će biti najviše pogođen?

Od 1. novembra, u jeku grejne sezone, struja poskupljuje u Srbiji po treći put u 2023. godini u iznosu od 8 %.

Uz poskupljenje gasa, do koga dolazi istog dana, i podizanja akciza na jedan broj prozvoda, aktuelnog od 1. oktobra, novembarska korekcija cene električne energije predstavlja novi udar na džepove potrošača i dodatno će smanjiti i onako nizak životni standard u Srbiji, smatra stručna javnost.

Tako će, od prvog dana sledećeg meseca cena kilovat sata za individualne potrošače koštati 10,26 dinara a ako se uračuna i PDV taj iznos će biti 14,29 dinara.

Najviše pogođena domaćinstva koja se greju na struju

U praksi to znači da će se računi za struju domaćinstva koja u proseku troše od 350 do 400 kilovat-sati uvećati između 340 do 400 dinara i iznosiće od 3.600 do 4.000 dinara. Najveći udar na svoj kućni budžet pretrpeće domaćinstva koja su prinuđena da tokom zimske sezone koriste električnu energiju za zagrevanje svojih stanova i kuća. Reč je naime o građanima koji nemaju centralno grejanje niti su u mogućnosti da se priključe na gasnu mrežu te moraju da koriste TA peći. Njihovi računi će se povećati između 930 do 1.500 dinara, za potrošnju u rasponu od 1.600 do preko 1.800 kilovat – sati.

Delimična uteha za građane predstavlja to što će i ove grejne sezone, zbog energetske krize, sva domaćinstva koja smanje potrošnju struje za više od pet % u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine steći pravo na umanjenje računa za 20 do 40 % u narednih šest meseci.

Inače, do poskupljenja struje 1. novembra dolazi i pored toga što su predstavnici vlasti u više navrata govorili sasvim suprotno. Podsećanja radi, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je svojevremeno da Vlada još razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o ceni struje i “trudiće se da ne bude poskupljenja ili da ono bude minimalno”.

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ako situacija sa energentima ostane povoljna, “neće biti potrebno poskupljenje struje“ a potom je ministarka rudarstva i energetike Dubravke Đedović izjavila da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

Međutim, treba reći i to da je ministarka Đedović kasnije demantovala samu sebe rekavši da “Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa”.

Pokret za zaštitu potrošača: nema ekonomskih razloga za poskupljenje

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da ne postoji nijedan ekonomski razlog za poskupljenje struje već da je reč o ispunjavanju ugovorenog iz sporazuma potpisanog sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Tim sporazumom je jasno precizirano kada struja za domaćinstva u Srbiji mora da poskupi i upravo je to razlog zbog čega do toga dolazi 1. novembra. Interes MMF-a je da budžet Srbije bude u takvom stanju da država može da vrati kredite koje je dobila i zato insistira na etapnom poskupljenju električne energije. Poskupljenje struje istovremeno odgovara i Vladi Srbije jer na taj način puni budžet. To su osnovni razlozi za korekciju cene a nikako navodna tržišna logika za tim – ističe naš sagovornik i dodaje da će povećanje cena struje i gasa kao i podizanja iznosa akciza za pojedine proizvode predstavljati udar na džepove potrošača a istovremeno će anulirati efekat povećanja plata i penzija kao i snižavanja cena nekih životnih potrepština.

Poskupljenje struje dio Sporazuma Srbije i MMF-a

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je do povećanja cene struje za domaćinstva od 1. novembra moralo da dođe jer je tako precizirano sporazumom sa MMF-om.

– Ukoliko to ne bi usledilo MMF bi takav potez ocenio negativno u svom izveštaju. S obzirom da je tako dogovoreno dobro je da i dođe do toga na čemu predstavnici MMF-a insistiraju. Sa druge strane, nije dobro što je u aktuelnoj situaciji Vlada Srbije podigla akcize za neke proizvode čime je dodatno ugrožen životni standard građana u uslovima poskupljenja cena koje traži MMF. Naročito je loše podizanje akcize na dizel gorivo jer će to dovesti do poskupljenja mnogih drugih proizvoda – naglašava Kovačević.

Podsećanja radi, u svom izveštaju objavljenom početkom leta Međunarodni monetarni fond je istakao da od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam % i gasa za 10 %, a da će u maju 2024. godine uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.

Takav zahtev MMF je obrazlažio time da je “potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“.

U toku ove godine, potrošači struje u našoj zemlji već su se suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara kada se cena električne energije za domaćinstva povećala za osam %.

Do poskupljenja je došlo i 1. maja kada je struja za individualne potrošače poskupela osam %. Sa najnovijom korekcijom cene struje za domaćinstva, u istom procentu, dolazi se do podatka da se samo u ovoj godini cena kilovat-sata za indivudualne potrošače u Srbiji povećala za čak 24 %.

Izvor: Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *