Višković: U Republici Srpskoj neće biti poskupljenja električne energije

 U Republici Srpskoj neće biti poskupljenja električne energije, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Višković je, rekao da će se zadržati postojeće cijene električne energije koje su bile prije i nakon posljednje odluke Ustavnog suda Republike Srpske.

“Vlada će se u razgovoru sa Ustavnim sudom Republike Srpske i regulatorom prilagoditi terminima žuti, zeleni i crveni potrošač i na osnovu toga zadržati postojeće cijene električne energije u Srpskoj, a da se ispoštuje odluka Ustavnog suda”, pojasnio je Višković.

Višković je rekao da je bila greška u jednoj tarifnoj grupi, tri razreda ili tri podgrupe što je Ustavni sud Republike Srpske ocijenio kao diskriminaciju, navodeći da će se to korigovati zajedno sa regulatorom, te da će ovo pitanje biti riješeno.

On je napomenuo da isti ili identičan model obračuna cijene električne energije vrijedi u zemljama okruženja.

Višković je pojasnio da prva grupa koja ima potrošnju električne energije do 500 kilovat-časova plaća 0,005 KM po kilovat-času, od 501 do 1.500 kilovat-časova plaća 0,009 KM po kilovat-času, više od 1.500 kilovat-časova plaća 0,2 KM po kilovat-času.

On je rekao da više od 75 odsto domaćinstava u Republici Srpskoj upada u prvu tarifnu grupu za obračun cijena električne energije, te naglasio da je cijena električne energije za domaćinstva po 0,005 KM u Srpskoj najmanja u regiji i da će takva i ostati.

Vlada Republike Srpske je sa regulatorom vodila računa o tome da se ispoštuje Zakon o električnoj energiji vezano za energetski zaštićenog kupca, te obuhvatila najveći broj građana Srpske najnižom cijenom struje, dok oni najveći potrošači imaju drugu cijenu struje, rekao je Višković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *