Đedović: Cena električne energije za građane neće se povećavati u 2024. godini

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović poručila da se cena električne energije za građane neće povećavati u 2024. godini.

U saradnji sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i „Srbijagasom” radi se na novoj metodologiji obračuna cene za komercijalne potrošače, koja će se snižavati kasnije tokom godine, ukoliko se trenutni tržišni trend nastavi, izjavila je ministarka energetike i rudarstva.

Đedović Handanović je podsetila na to da se tokom energetske krize Srbija ponašala odgovorno i da je preuzela rizike enormnog rasta cena na tržištu.

“Nastavićemo da se ponašamo odgovorno. Prošle godine smo imali korekcije cena, ali smo drugu godinu zaredom nastavili da dajemo popuste domaćinstvima za racionalnu potrošnju električne energije, koji idu i do 40 odsto”, napomenula je ona.

Prema njenim rečima, više od 1,5 miliona domaćinstava mesečno ostvaruje popuste, što pokazuje da su nastavili da se i ove grejne sezone ponašaju odgovorno.

Dodala je da su izdvojienaznačajna finansijska sredstva i dvostruko povećan broj energetski ugroženih domaćinstava koja imaju umanjene račune i do 50 odsto za struju, gas i grejanje.

EPS postigao istorijske finansijske rezultate

Ocijenila je da je „Elektroprivreda Srbije” postigla istorijske finansijske rezultate, budući da će dobit kompanije u prethodnoj godini premašiti 100 milijardi dinara.

Đedović Handanović je, istakla da ni u jednom planu Vlade nije predviđena privatizacija EPS-a, niti će do toga doći, što znači da će EPS sigurno ostati državna kompanija.

U prethodnom periodu postignuti su istorijski finansijski rezultati, međutim, reforme moraju da budu brže, zbog čega se radi plan restrukturiranja jedne od najvažnijih kompanija za energetsku sigurnost naše zemlje, objasnila je ona.

Srbija planira usvajanje novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Ministarka je ukazala na to da država ne sme da se odrekne prirodnih bogatstava kojima raspolaže, te da je započet rad na strategiji upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima za period od 2025. do 2040. godine.

Strategija će biti dokument koji treba da podigne svest, kako stručne, tako i šire javnosti o važnosti eksploatacije mineralnih sirovina. Upravo kroz ovaj dokument želimo da damo odgovore na sve trenutne izazove, ali i definišemo poziciju Srbije na rudarskoj mapi Evrope i sveta, objasnila je Đedović Handanović.

Ona je najavila da se planira i donošenje novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji će predvideti veću ulogu države u samom postupku odlučivanja u oblasti geologije i rudarstva.

Danas rudarstvo ima mnogo veći udeo u bruto domaćem proizvodu i privrednom rastu nego što je to bilo pre deset godina i ono mora da ostane izvor privrednog razvoja i u budućnosti, zaključila je ministarka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *