Projekat izgradnje HE Buk Bijela nije stopiran

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da projekat izgradnje HE Buk Bijela nije stopiran zbog spora koji je pokrenut pred Ustavnim sudom BiH.

“Mi ćemo tu tužbu dobiti. Elektroprivrede Republike Srpske i Srbije sigurno će dobiti taj spor, a time i ogroman novac, jer se radi o milijardama izgubljene dobiti za taj projekat, ako on bude zaustavljen”, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, zakoni i propisi u Srpskoj i u BiH jasno predviđaju ko može da daje koncesije i iz njih je očigledno da je Republika Srpska imala pravo da dodijeli koncesiju za gradnju hidroelektrane Buk Bijela.

“Imali smo pravo da dodijelimo koncesiju zato što se lokacije tri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča i Paunci nalaze u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka sa ministrima rudarstva i energetike Srbije i Crne Gore Dubravkom Đedović Handanović i Sašom Mujovićem.

“To predviđa i Zakon o koncesijama Republike Srpske”, istakao je Đokić i dodao da i Komisija za koncesije BiH dodjeljuje koncesije samo onda ako je predmet granica, što može biti rijeka ili nešto drugo, ili ako se takvi objekti kao predmet koncesije nalaze na međuentitetskoj liniji.

U ovom slučaju, naglasio je, nije riječ o tome jer su lokacije hidroelektrana na teritoriji Republike Srpske i grade se na rijeci Drini, koja je opšte dobro, tako da argumenti pokretača spora otpadaju.

Đokić je napomenuo da nema nijednog razloga da se projekat obustavi, dodajući da je on aktivan i da se razvija, jer Republika Srpska radi na njemu.

“Projekat ima više faza, a prva su pripremni radovi, koji se sada privode kraju. Kada se to okonča, onda se ide na glavni projekat. Ide se dalje na gradnju energetskog objekta i nabavku elektro-mašinske opreme, čime se projekat zaokružuje u narednih nekoliko godina”, zaključio je Đokić.

Podsjećaamo, 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela su, u decembra 2020. godine, Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nastalog donošenjem Odluke o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini, Istovremeno, podnosioci zahtjeva su zatražili da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru, kojom bi zabranio primjenu osporenog akta do donošenja konačne odluke o njihovom zahtjevu.

Ustavni sud je u julu 2021. godine zaključio da postoji spor u vezi s odlukama o koncesijama i da prema Zakonu o koncesijama Bosne i Hercegovine i da ovaj spor treba da riješi Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi. Međutim, Komisija za koncesije do danas nije donijela odluku o ovom sporu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *