Ukidanje subvencija za fosilna goriva, tri puta veća proizvodnja iz OIE, dva puta veća energetska efikasnost

Ukidanje subvencija za fosilna goriva, tri puta veća proizvodnja iz OIE, dva puta veća energetska efikasnost, neki su od uslova za postizanje globalnih klimatskih ciljeva.

Španska ministarka energetike i direkto Međunarodne agencije za energiju (IEA) podržali su poziv Holandije za međunarodnu koaliciju za postepeno ukidanje subvencija za fosilne proizvode.

Takve subvencije “su glavni podsticaj za povećanje upotrebe fosilnih goriva”, rekao je šef IEA Fatih Birol na konferenciji za novinare nakon međunarodnog samita ministara energetike i klimatskih lidera u Madridu Climate and Energy Summit, dodajući da je “njihovo eliminisanje apsolutno neophodno”.

Španska ministarka energetike Tereza Ribera takođe je izrazila podršku naporima Holandije.

“Trebalo bi biti ozbiljni i razmisliti kako da smanjimo ove subvencije kako bismo osigurali da u slučaju da postoji bilo kakva subvencija to bude iz socijalnih razloga”, rekla je ona.

Ribera je upozorila da će razgovori na predstojećem klimatskom samitu COP28 biti “izazovni”. Španija, koja je predsjedavajuća Evropskom unijom, traži međunarodnu koaliciju koja će podržati cilj Pariskog sporazuma iz 2015. da ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

Na konferenciji COP28, zemlje će procijeniti kako napori u borbi protiv klimatskih promjena ne

Komesar EU za energetiku Kadri Simson rekao je da je cilj od 1,5C dostižan, ali da će biti potrebna velika ulaganja.

„Moramo masovno ulagati u primenu današnjih tehnologija i istovremeno razvijati tehnologije sutrašnjice“, rekla je ona.

Postoji nekoliko uslova da bi se predstojeći samit smatrao uspješnim, rekao je Birol iz IEA. To uključuje utrostručenje globalnih kapaciteta za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, udvostručenje energetske efikasnosti i sporazum o mehanizmima za podršku finansiranja čiste energije u zemljama u razvoju.

On je upozorio da je “geopolitička fragmentacija” jedna od glavnih prepreka za postizanje cilja od 1,5°C i da je potrebna veća međunarodna saradnja.

Globalna potrošnja uglja, nafte i prirodnog gasa mogla bi dostići vrhunac prije 2030. godine, dodao je on.

Budućnost fosilnih goriva ostaje glavna prepreka pred COP28, pri čemu neke zemlje pozivaju na postepeno ukidanje fosilnih goriva koja zagrijavaju planetu, a druge insistiraju na očuvanju uloge uglja, nafte i prirodnog gasa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *