Novi “superkontinent” će izazvati masovno izumiranje. Za 250 miliona godina

Superkontinent Pangea Ultima nastaće od postojećih kontinenata, pri čemu će se izazvati takve klimatske promjene koje sisari neće moći izdržati. Novi superkontinet mogao bi dovesti do potpuog uništenja ljudske rase i ostalih sisara.

Ali, za nekih 250 milijuna godina, stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience.

U radu pod naslovom “Climate extremes likely to drive land mammal extinction during next supercontinent assembly” navosi se, kako će se klimatski ekstremi intenzivirati nakon što se kontinenti spoje u jedan superkontinent, Pangea Ultima, što bi se trebalo dogoditi u dalekoj budućnosti.

Prvi put je grupa naučnika sa Univerziteta Bristol u Velikoj Britaniji, koja potpisuje taj rad, koristila superračunar u stvaranju klimatskih modela daleke budućnosti.

Kada se formira superkontinent, nalazi pokazuju da bi samo između 8% i 16% površine bilo pogodno za život sisara

“Od vitalnog je značaja ne izgubiti iz vida našu trenutnu klimatsku krizu, koja je rezultat ljudske emisije gasova staklene bašte,” rekla je dr Eunice Lo sa Univerziteta u Bristolu.

“Dok predviđamo nenastanjivu planetu za 250 miliona godina, danas već doživljavamo ekstremne vrućine koje su štetne po ljudsko zdravlje. Zbog toga je ključno postići nultu neto emisiju što je prije moguće.”

Ovo svakako nije nova teorija, jednostavno i zato što se i prije govorilo o postojanju Pangee, superkontinenta, odnosno hipotetičnog kopna za koje se pretpostavlja da je obuhvaćalo kontinentalnu koru već od početka Zemljine istorije.

Smatra se da je Pangea bila razlomljena u dva superkontinenta, Lauraziju i Gondvanu, prije oko 300 miliona godina, koji su se postupeno dezintegrisali do današnjeg rasporeda kontinenata.

Međutim, samo stvaranje Pangee u tom scenariju vjerojatno je izazvalo masovno izumiranje uzrokovano promjenama u lokalnoj klimi i pristupu vodi kao posljedica spajanja kopna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *