Put do ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 °C se suzio, ali rast čiste energije ga drži otvorenim

Smanjenje emisija stakleničkih gasova iz svjetskog energetskog sektora na neto nulu i ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 °C i dalje je moguće, navodi se u novom izdanju Izvještaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Net Zero Roadmap .

To je moguće zbog rekordnog rasta ključnih tehnologija čiste energije, navodi se u Izvještaju i upozorava da se tempo mora brzo povećati u brojnim područjima.

Optimizam se crpi iz činjenice da su kapaciteti solarne energije i prodaja električnih automobile dostigli rekordan rast, jer samo ove dvije tehnologije omogućavaju smanjenje emisija za jednu trećinu, od sada do 2030. godine.

U ažuriranom izvještaju o putu do neto nule, globalni kapacitet obnovljivih izvora energije se utrostručuje do 2030. U međuvremenu, godišnja stopa poboljšanja energetske efikasnosti se udvostručuje, prodaja električnih vozila i toplotnih pumpi naglo raste, a emisije metana u energetskom sektoru padaju za 75%.

Na novom nultom putu, globalna potrošnja čiste energije raste sa 1,8 biliona dolara u 2023. na 4,5 biliona dolara godišnje do početka 2030-ih.

 Ulaganje u čistu energiju se vremenom vraća kroz niže račune za gorivo

Ovo ogromno povećanje kapaciteta čiste energije dovodi do smanjenja potražnje za fosilnim gorivima za 25% do 2030. godine. Do 2050. potražnja za fosilnim gorivima pada za 80%. Kao rezultat toga, nisu potrebne nove elektrane na ugalj.

U slučaju odložene akcije , koji izvještaj takođe ispituje, neuspjeh da se čista energija proširi dovoljno brzo do 2030. godine znači da bi gotovo 5 milijardi tona karbon dioksida moralo biti uklonjeno iz atmosfere svake godine tokom druge polovine ovog vijeka. 

Uklanjanje karbona iz atmosfere je skupo i neizvjesno

Ako tehnologije uklanjanja karbona ne postignu ovaj cilj, vraćanje temperature na 1,5 ̊C ne bi bilo moguće, navode u IEA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *