InoBat planira fabriku za proizvodnju i reciklažu baterija u Ćupriji

Slovačka kompanija InoBat objavila je da je potpisala Memorandum o razumjevanju sa Ministarstvom finansija Srbije i opštinom Ćuprija za izgradnju giga fabrike za proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila u ovom gradu.

„Sa zadovoljstvom najavljujemo Ćupriju kao lokaciju za našu fabriku i projekat reciklaže kodnog naziva Lion, koji je u toku posljednje dvije godine u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC)“, navodi se u saopštenju.

InoBat je saopštio da je Vlada Srbije spremna da ponudi podsticaje od 419 miliona evra za ovaj projekat.

Postrojenje će sastavljati rješenja za skladištenje energije (ESS), baterije za električna vozila (EV) i reciklirati baterije, saopštila  je kompanija.

InoBat je, u novembru 2022. godine, potpisao Memorandum o namjerama sa Vladom Srbije o izgradnji ove gigafabrike.

Iz Inobata su saopštili da su prethodno potpisali Memorandum o razumijevanju sa Minth grupom o kompletnom lancu vrijednosti baterija u Evropi, počevši od Srbije, fokusirajući se na snabdevanje zelenom energijom za fabrike, materijale i reciklažu. “Na našu odluku da lociramo InoBatov drugi objekat u centralnoj i jugoistočnoj Evropi u Srbiji, djelimično je uticalo Minthovo dugo i pozitivno iskustvo u Srbij, izjavila je Tara Lindstedt, člna upravnog odbora kompanije. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljstvo što možemo podržati InoBatovu investiciju u Srbiji, obezbjeđujući radna mesta u novoj dekarbonizovanoj kružnoj ekonomiji, saopšteno je iz Inobata.

InoBat podržava snažan konzorcijum strateških investitora i partnera kao što su Rio Tinto, Amara Raja, Ideanomics, IFC, IPM Group, Matador, AEN, CSG i Across, navode u ovoj fabrici.

Rio Tinto sarađuje sa InoBatom

Rio Tinto i Inobat potpisali su, u maju 2021. godine godine, Memorandum o saradnji koji je demonstrirao namjeru obje kompanije da “zajedno rade na uspostavljanju cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji”. Nakon potpisivanja tog sporazuma, u novembru iste godine, uslijedila je investicija Rio Tinta u Inobat Auto (InoBat), evropsku kompaniju za razvoj tehnologije i proizvodnju baterija.

Profesor sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerzitata u Beogradu, Branimir Grgur smatra da će se ova fabrika vjerovatno baviti reciklažom EU baterija, “koje će kod nas ostavljati veoma otrovne i kancerogene rastvarače, etilen-karbonat, di-metil karbonat i sl, kao i ogromne količine jedinjenja toksičnog fluora”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *