Hemikalija koja ubija ozon nije bila zabranjena, a mi smo je potcijenili

Nova studija je otkrila da ljudska aktivnost oslobađa znatno više organskog rastvarača bromoforma (CHBr 3) nego što se ranije pretpostavljalo.

Protokol iz Montreala, koji je potpisan 1987. godine, doveo je do značajnog smanjenja hemikalija i zagađivača koje oštećuju dragocjeni ozonski omotač Zemlje.

Iako je njihovo odsustvo omogućilo oporavak ozoba, čini se da je jedna štetna supstanca prošla kroz “ispod radar”, potencijalno usporavajući oporavak omotača ili čak dovodeći njegovu budućnost u opasnost.

Naučnici sa Univerziteta Saskatchewan u Kanadi objavili su studiju koja je otkrila da ljudska aktivnost oslobađa znatno više organskog rastvarača bromoforma (CHBr 3 ) nego što se ranije pretpostavljalo.

Proizveden od fitoplanktona i algi, spoj nikada nije razmatran u protokolu. On je, takođe, nusprodukt sterilizacije vode hlorom, čime se širi raspon izvora koje uzrokuje ljudski faktor. U stvari, uzimajući u obzir izvore hemikalija koje uzrokuju ljudi, njegov globalni nivo povećan je za skoro trećinu, u poređenju sa prethodnim procjenama.

To povećanje ima posljedice na ozonski omotač , kojem i daje treba zaštita. Kako se bromoform raspada, oslobađa se bromid, a bromid može značajno utjecati na oštećenje ozona u donjoj stratosferi .

Ovaj spoj, kao rezulat ljudskog djelovanja, uglavnom je koncentrisan oko obala zbog industrije,  proizvodnje energije i postrojenja za desalinizaciju. Prema procjenama istraživača, ova koncentracija bi mogla povećati emisije na sjevernoj hemisferi za čak 70,5 %.

“Bromoform (CHBr 3 ) doprinosi uništavanju stratosferskog ozona, ali nije regulisan Montrealskim protokolom zbog kratkog vijeka trajanja i velikih prirodnih izvora”, navode straživači.

Izvor: Scienece Alert

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *