Tokom izrade studije uticaja o Trgovskoj gori uzeti u obzir mišljenje iz BiH

Tokom izrade studije o uticaju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori na okolinu treba uzeti u obzir i mišljenje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara od 28. marta i 27. aprila ove godine, navedeno je u uputstvu o sadržaju studije objavljenom danas na stranici hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja.

Kako je navedeno u uputstvu, u obzir treba uzeti i mišljenja Udruženja “Resursni arhaus centar u BiH” iz Sarajeva, Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada, Udruženja za zaštitu i unapređenje životne sredine, prirode i zdravlja “Ekotim” iz Sarajeva, te Fondacije “Atelje” za društvene promjene – ACT iz Sarajeva.

U uputstvu je navedeno da studija treba da sadrži poglavlja iz uredbe o procjeni uticaja projekta na okolinu.

Osim toga nabrojana su i mišljenja Upravnog odjeljenja za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoline i prirode Sisačko-moslavačke županije, Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva privrede i održivog razvoja, Uprave vodoprivrede i zaštite mora Ministarstva privrede i održivog razvoja, Uprave za drumski saobraćaj, infrastrukturu i inspekciju Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture, Uprave civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mišljenje je dostavljeno i iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva privrede i održivog razvoja, Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja je 24. februara objavilo informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaja na okolinu. Zainteresovana javnost mogla je u roku od 30 dana dostaviti mišljenje o sadržaju studije prije izrade.

BiH je 28. marta uputila Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji uticaja.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara saopšteno je da su odgovor sačinili članovi Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru, u koordinaciji sa nadležnim entitetskim tijelima, sa fokusom na konkretne primjere u kojima Hrvatska krši odredbe Espo konvencije i Zajedničke konvencije o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *