Stanovnici odlaze, radioaktivni otpad stiže na Trgovsku goru!

Nema više dileme da će se Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada graditi u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori nedaleko od Dvora, gdje će se skladištiti institucionalni radioaktivni otpad i iskorišteni izvori ionizirajućih zračenja iz Republike Hrvatske te 2400 tona nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško.

Hrvatska tačno četiri decenije zna da mora pronaći mjesto za polovinu otpada iz Krškog, rok za to je 2023., a krajnji rok da ga preveze iz Slovenije ističe za najviše dvije godine poslije, znači 2025. godine.

Te godine počinje gradnja u Čerkezovcu, a godinu poslije stižu prvi radioaktivni paketi. Još uvijek ne postoji ključni dokument na kojem će se zasnivati izbor i uslovi gradnje – studija uticaja na okolinu, kakva god ona bila, biće prihvaćena jer više nema vremena, izbora, ni plana B., piše zagrebački Jutarnji list.

U toku je izrada bezbjednosnih analiza i idejnog projekta za potrebe dobijanja lokacijske dozvole, a nadležnome Ministarstvu je predat zahtjev za određivanje sadržaja studije uticaja na okolinu, dokument na 137 stranica iz kojega se dobro mogu iščitati gotovo svi detalji o radu budućeg Centra.

On, naglasimo, neće skladištiti nuklearni otpad, niti biti opasan za okolinu. No, sama činjenica što on postoji neće doprinijeti da se tamo počnu doseljavati ljudi, a to je jedini način da se ovaj kraj otrgne od sigurne smrti.

Sve manje stanovnika u Dvoru

Od popisa do popisa stanovništva između 2011. i 2021. opštinu Dvor napustilo je čak 45 % stanovništva, dio je umro, dio se odselio, a u brojkama je riječ o više od 2500 ljudi. Projekcije kažu da će se u sljedećih deset godina dogoditi sličan odliv i da će taj broj pasti na manje od 1500 stanovnika. Sredstva iz državnog budžeta, koja zavise od broju stanovnika, ovoj će opštini biti skinuta za oko 700.000 eura, upravo toliko koliko se očekuje da će im biti plaćana renta zbog radioaktivnog otpada koju će ove godine odrediti Vlada Hrvatske posebnom uredbom.

Projektom budućeg Centra rukovodi Fond za finansiranje razgradnje NEK-a. Oni se trude da uvjere lokalnu javnost da je Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada super stvar i žele im se dopasti.

Putem javnog konkursa dodijelili su u februaru finansijska sredstva pčelarskom udruženju na području opštine Dvor. U martu su dodijeljena sredstva Sportsko-ribolovnom udruženju. U pripremi je i konkurs za nabavku opreme za ribolovce. U gradu su otvorili Info centar kojim građanima nastoje približiti aktivnosti na odlagalištu, a prikazan je gotovo kao turistička atrakcija.

Na 60 hektara bivše kasarne rekonstrukcijom postojećih objekata pripremiće se centralno skladište za institucionalni radioaktivni otpad, a iz početka će se graditi objekta za radioaktivni otpad iz Krškog, armirano-betonska građevina veličine 6330 kvadratnih metara, visoka 17 metara i s kapacitetom 2450 skladišta od armiranog betona, ulazni plato s upravnom zgradom i objektom kontrole te nova saobraćajnica za dopremu RAO-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *