Đokić: cijena struje za privredu i domaćinstva u Republici Srpskoj najniža u regionu

Cijena struje za privredu i domaćinstva u Republici Srpskoj ostaje najniža u regionu, izjavio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, na Banjaluka energetskom forumu.

“Naša strategija energetike otvara mogućnost novih investicija i taj smo proces uveliko počeli. To nas je dovelo u poziciju da, u poređenju sa državama regiona, budemo lider u ovom dijelu Evrope u pogledu razvoja novih energetskih kapaciteta”, rekao je Đokić, dodavši da će većina planiranih i započetih projekata sigurno biti završena u predviđenim rokovima.

To će, dodao je, osigurati dovoljno energije za domaće korisnike.

“Ostvarivaćemo i određene tržišne viškove koji će nam obezbijediti dodatne prihode i dati mogućnost da iskoristimo prirodne pogodnosti, kao i tehničko-tehnološke resurse koje imamo. Prije svega, tu mislim na našu Elektroprivredu”, naglasio je Đokić na prvom panelu Banjaluka energetskog foruma, koji se bavio strategijom razvoja energetike i izazovima sa kojima se Republika Srpska susreće na putu praćenja aktuelnih trendova u toj oblasti.

On je ukazao na vrlo brze promjene u sektoru energije, naročito imajući u vidu tržište električne energije.

“Svakako da Strategija koja je donesena prije pet godina nije mogla da predvidi i obuhvati sve što se u međuvremenu dogodilo, kao što ne može da se očekuje da ista zadovolji u pogledu narednog perioda. U ovakvim okolnostima pet godina u dinamičnom sektoru, kao što je sektor proizvodnje i trgovine električnom energijom je ipak dugačak period. Zelena agenda za zapadni Balkan, ubrzani zahtjevi za dekarbonizaciju, sukob u Ukrajini i energetska kriza, sve se to desilo u međuvremenu”, rekao je ministar energetike i rudarstva

U toku izrada Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske i BiH

On je podsjetio da je u toku izrada Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske i BiH, koji će aktuelizirati sve promjene.

“Plan za energiju i klimu odnosi se na strategiju zemlje za ostvarivanje ciljeva u vezi s klimom i energijom postavljenim od EU. Plan opisuje napore zemlje u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, povećanju udjela obnovljivih izvora energije i poboljšanju energetske efikasnosti, čemu smo maksimalno posvećeni. Potpuno sam uvjeren da će Republika Srpska odgovoriti svim tekućim i dolazećim izazovima na adekvatan način”, naglasio je ministar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *