Predstavljena online platforma za pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti

Predstavljena je online platforma, koja će omogućitii pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti u BiH.

Radi se o platformi E-prijava, koju je kreirao projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID EPA, a danas je predstavljena u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Prvi takav primjer biće dodjela grant sredstava Evropske unije za mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP).

Za ovu namjenu, Evropska unija izdvojila je grant sredstva u iznosu od 12,9 miliona KM za domaćinstva i 12,9 miliona KM za mikro, mala i srednja preduzeća. U narednom periodu, očekuje se objava javnog poziva za dodjelu sredstava za 2023. godinu koji će u ime Vlade FBiH objaviti Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Ministar pozvao građane da se prijave kada bude objavljen javni poziv

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, pozvao je građane i MMSP da se prijave na Javni poziv kada bude objavljen i učine prvi korak ka energetski efikasnijoj budućnosti.

– Očekujemo da će ovaj paket podrške Evropske unije kao i IT sistem za njegovu implementaciju, doprinijeti unapređenju energetske efikasnosti za minimalno 2600 domaćinstava i minimalno 264 mikro, mala i srednja preduzeća. Zahvaljujem se Evropskoj uniji na vrlo vrijednoj pomoći građanima i privredi, te projektu Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Asistencija energetskom sektoru na tehničkoj izradi platforme – istakao je ministar Lakić i dodao da mjere energetske efikasnosti pored dugoročne uštede novca, unapređuju životni standard građana i tržišnu konkurentnost MMSP.

Specijalista za upravljanje projektima USAID BiH Ankica Gavrilović, naglasila je da USAID već dugi niz godina pomaže institucijama u Bosni i Hercegovini koje rade u oblasti energetske efikasnosti.

– Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti zajednički rad na uvođenju održivog finansijskog mehanizma putem kojeg bi uspješno, na sistemski način provodili sve programe finansiranja mjera EE u stambenom sektoru kao i u MMSP. Ovo je idealno vrijeme, budući da nova Vlada pravi programe rada za naredni period i smatramo da je izuzetno važno uključiti energetsku efikasnost kao razvojni mehanizam, donijeti odgovarajući zakonski okvir i omogućiti građanima Federacije da iskoriste prednosti energetski efikasne budućnosti – kazala je Gavrilović te dodala da se platforma E-prijava osim javnog poziva za 2023. godinu, može koristiti i za sve buduće programe koje Fond za zaštitu okoliša bude imao na raspolaganju za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *