Potrošači u evrozoni očekuju veću platu, ali i inflaciju iduće godine – anketa ECB

Potrošači u evrozoni očekuju nešto veći rast plata krajem naredne godine, ali i nešto višu inflaciju, što će se odraziti i na potrošnju, pokazala je mjesečna anketa Evropske centralne banke (ECB).

Inflacija bi u narednih godinu dana trebala iznositi 3,5 %, procijenili su potrošači u anketi Evropske centralne banke, provedenoj u avgustu. Mjesec dana ranije prognozirali su da će iznositi 3,4 %.

Do ljeta 2026. trebala bi se spustiti na 2,5 %, prognoziraju, što bi značilo da ECB ni za tri godine ne bi dostigao ciljani nivo rasta cijena na području zajedničke evropske valute od 2 %.

Nominalne plate trebale bi u idućih 12 mjeseci porasti za 1,2 %, procjenjuju potrošači. U srpanjskoj anketi prognozirali su da će biti uvećane za 1,1 %. Nominalna potrošnja porast će za 3,3 %, za 0,1 %tni bod slabije nego što je pokazala prošla anketa.

Tržište rada i ekonomski rast

Ekonomija evrozone trebalo bi se u idućih 12 mjeseci smanjiti za 0,8 %, malo više nego što su prognozirali sredinom ljeta.

Stopa nezaposlenosti iznosiće u ovo doba iduće godine 11,1 %, procjenjuju i takođe biti nešto viša nego što je pokazala anketa provedena u maju.

Istovremeno, građani očekuju da će kamate na stope za hipotekarne kredite za godinu dana biti 5,2%.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *