Počinje druga faza projekta „Čista Srbija” vrijedna 213 miliona evra

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić, direktor kineske kompanije „China Road and Bridge Corporation” (CRBC) Jang Dong i predstavnici osam lokalnih samouprava potpisali su danas anekse u okviru druge faze projekta „Čista Srbija”.

Anekse su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sombora, Valjeva, Ćićevca, Doljevca, Ade, Svilajnca, Inđije i Subotice, čime je praktično započeta druga faza pomenutog projekta, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vesić je tom prilikom istakao da je ovo najveći komunalni infrastrukturni projekat koji se radi na nivou cele zemlje.

U okviru projekta ukupno će se raditi kanalizacija u 73 opštine, na 89 lokacija, zatim 157 postrojenja za preradu otpadnih voda, biće postavljeno ukupno pet miliona metara kanalizacionih cevi, tako da će približno 2,36 miliona ljudi biti priključeno na kanalizaciju, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat, koji pokazuje da saradnja Srbije i Kine obezbeđuje bolji život za građane, ostvarenje je vizije da se Srbija saobraćajno, infrastrukturno i komunalno uredi, što znači da gradimo auto-puteve, železnice i rešavamo probleme kanalizacije.

Ukupna vrednost projekata u drugoj fazi iznosi nešto više od 213 miliona evra, dok dužina kanalizacionih cevi iznosi 444 kilometra, precizirao je Vesić i najavio da će sledeće godine biti rađena i treća faza, te da čitav projekat vredi više od 3,5 milijardi evra.

Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, koja je navela da je „Čista Srbija” projekat od velikog značaja za razvoj Srbije jer će uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštite životne sredine.

Prva faza u 16 srpskih gradova i opština dobro napreduje, a nakon današnjeg potpisivanja počeće druga faza, ukazala je ona i izrazila nadu da će sve više građana Srbije osetiti pozitivne rezultate saradnje dveju zemalja.

Predsednik kompanije CRBC Du Fej je iskazao zahvalnost na poverenju ovoj kompaniji i ocenio da je ovaj projekat važan za inicijativu „Pojas i put­”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *