Skuplja struja i gas u Srbiji od 1. novembra

U Srbiji će od 1. novembra biti skuplja struja za 8 % i gas za 10 %, a u maju 2024. godine, usljediće nova poskupljenja sa istim procentima.

 Ovo se navodi se u novom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju, prenosi list Danas.

Iako su predstavnici vlasti u Srbiji isticali da poskupljenja cijena struje i gasa na jesen “možda neće biti” na žalost domaćih potrošača do toga će od 1. novembra ipak doći,. To će predstavljati i novi udar na njihov životni standard u uslovima ekonomske krize izazvane vojnom intervencijom Moskve u Ukrajini.

Naime, od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za 8 % i gasa za 10 %, a u maju 2024. godine usljediće nova poskupljenja sa istim procentima, navodi se u novom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju.

Podsećanja radi, u toku ove godine potrošači struje i gasa su se već suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara kada se cena struje za domaćinstva povećala za 8 a gasa za 11 odsto. Do novog poskupljenja došlo je od 1. maja kada je struja za individualne potrošače poskupela 8 %, a gas za 10 %.

Inače, do novog poskupljenja dolazi uprkos najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ako situacija sa energentima ostane povoljna, “neće biti potrebno poskupljenje struje“ kao i izjavi ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

Međutim, u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda ističe se da je “potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“.

Navedeno je da cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima, pa dalja poskupljenja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“.

U izveštaju se navodi da se Vlada Srbije saglasila da je potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.

– Vlasti su veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i, na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika, a saglasne su da je za postizanje tih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa – navodi se u izveštaju MMF-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *