Srbija planira gašenje kotlovnica na ugalj, mazut i lož-ulje u javnim ustanovama

Radna grupa Vlade Srbije za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha predložila je da se u naredne dvije godine izvrši gašenje kotlovnica u javnim institucijama koje trenutno koriste ugalj, mazut i lož-ulje za grejanje, a za koje postoje tehničke mogućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod.

Problem zagađenosti vazduha podijeljen je na četiri osnovna segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetska efikasnost i izvori zagađenja vazduha iz poljoprivrede, navedeno je na sajtu Vlade.

Na sastanku su utvrđeni dalji koraci koji se odnose na pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, kao što su Beograd, Niš, Kragujevac i druge, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama.

U 2023. godini 10 novih punjača za električna vozila na autoputevima

Kako se ističe, premijerka Ana Brnabić, koja je predsedavala Radnoj grupi naglasila je da je neophodno ustanoviti šta će biti dodatni efekti većeg pošumljavanja i istakla da već sada postoje konkretni rezultati, ali da je namera da se mnogo više uradi u budućnosti.

– Javnosti će uskoro biti predstavljen čitav Akcioni plan koji prati Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine – rekla je Brnabićeva tom prilikom. Članovi Radne grupe konstatovali su da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisan prelazak na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na autoputevima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *