Sjeverna Makedonija dobija 4 miliona evra za odustajanje od uglja

Sjeverna Makedonija će dobiti zajmove i kredite u vrijednosti od četiri milijarde evra za zatvaranje dvije preostale termoelektrane i fokusiranje na obnovljive izvore energije, potvrdila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ta odluka bi trebalo da bude objavljena na Samitu o klimi (COP28) u Dubaiju, koji počinje 30. novembra, i uključivaće plan zatvaranja elektrana na ugalj REK “Bitolj” i TE “Oslomej”, i njihovu zamjenu obnovljivom energijom iz postrojenja koja će proizvoditi 1,7 gigavata električne energije, navodi agencija Rojters, a prenosi MIA.

Predsjednica EBRD Odil Reno-Baso (Odile Renaud-Basso) rekla je za Rojters da ugalj u Sjevernoj Makedoniji čini 40 % izvora energije i da je zbog toga “veoma veliki i značajan”.

Uz Sjevernu Makedoniju, plan nazvan “Investicioni program za pravednu energetsku tranziciju” uključuje slične projekte zamjene uglja obnovljivim izvorima u Južnoj Africi, Indoneziji, Vijetnamu i Senegalu, uz podršku vlada, javnih kreditora i privatnih investitora.

Vrijednost projekta, koja iznosi 2.000 evra po svakom od dva miliona stanovnika Sjeverne Makedonije, apostrofira teškoće sa kojima se mnoge male zemlje suočavaju u finansiranju tranzicije na čistiju energiju.

Ujedinjene nacije su 2018. označile Skoplje kao najzagađeniji grad u Evropi, a Sjeverna Makedonija godinama radi na zamjeni uglja obnovljivom energijom. Međutim, ta zemlja je 2021. ponovo otvorila staru termoelektranu na ugalj “Oslomej” kako bi smanjila uvoz električne energije.

Portparol Klimatskog investicionog fonda Svjetske banke potvrdio je da je Severna Makedonija kandidat za koncesiono finansiranje u vrijednosti od 85 miliona dolara i dodao da će investicioni plan, kao i tačan iznos novca, biti utvrđen početkom 2024. godine.

Sjeverna Makedonija se 2021. pridružila grupi zemalja posvećenih postepenom prestanku korišćenja uglja kao izvora energije. Prvobitni cilj je bio da se upotreba uglja okonča do 2027. godine, ali je prošle godine rok pomjeren na 2030. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *