EBRD : prvi kredit kroz InvestEU za solarne elektrane u Hrvatskoj

Prvi projekt Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa programom InvestEU , osmišljen za podršku projektima održive ekonomije, finansiraće izgradnju 30 MW novih solarnih proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj. To je prvi solarni fotonaponski (PV) projekat EBRD-a u Hrvatskoj.

Banka je posudila 10,6 milijuna eura za tri preduzeća posebne namjene, special purpose vehicles (SPV) registrovana u Hrvatskoj u svrhu izgradnje i rada tri solarne elektrane. Sva tri preduzeća su dio Encro grupe, jednne od vodećih kompanija na tržištu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Proizvedena energija je namijenjena za veleprodajno tržište i neće imati koristi od bilo kakvih šema podrške za obnovljive izvore energije. 

Veći rizici povezani s novim finansijskim strukturama biće ublaženi garancijom za prvi gubitak od strane  InvestEU programa . Ovo je prva aplikacija novog programa sa više od 2 milijarde evra EBRD-ovih sredstava za projekte zelene ili cirkularne ekonomije u ekonomijama Evropske unije banke, koji će biti podržani garancijama EU, saopšteno je iz EBRD-a.

Električna energija proizvedena u solarnim elektranama će se prodavati direktno na tržištu, ali će takođe omogućiti klijentu da sklopi korporativne ugovore o kupovini električne energije (PPA) u trenutku njegovog izbora.

Iljko Ćurić, glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa izjavio je da je ovo u potpunosti tržišni projekt, koji demonstrira inovativne načine finansiranja obnovljivih projekata, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji. 

“Implementacija obnovljivih izvora energije na ostrvu Braču u potpunosti je usklađena sa planom energetske tranzicije razvijenim u okviru inicijative Evropske komisije “čista energija za EU ostrva” i smanjiće energetsku zavisnost ostrva od kopna”, rekao je Ćurić.

EBRD je do danas u hrvatsku ekonomiju uložila preko 4,6 milijardi evra. Nova strategija zemlje, usvojena u maju, označava tranziciju zelene ekonomije – uključujući obnovljive izvore energije – kao glavni prioritet EBRD-a za Hrvatsku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *