Kovačevski: Sjeverna Makedonija postaje središte zelene energije u Evropi

Sjeverna Makedonija postaje središte zelene energije u Evropi, energetsku krizu je pretvorila u mogućnost i postala lider u energetskoj tranziciji.

Ovo je izjavio premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

“I ove godine je pred nama teška zima, ali ulazimo spremni kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom”, rekao je Kovačevski na sastanku sa oko 500 predstavnika poslovne zajednice korisnika vladine podrške.

Kako je rekao, u Sjevernoj Makedoniji je 2016. bilo instalirano 16 megavata solarnih elektrana, a samo za godinu i po mandata njegove vlade, od januara 2022. godine do danas, izdato je 600 dozvola za elektrane na obnovljive izvore energije.

Na mreži 450 MW obnovljivih izvora enregije

“Tako da danas imamo 450 megavata obnovljivih izvora energije na mreži, a do kraja godine će biti instalirano i pušteno u mrežu 600 megavata obnovljivih izvora energije. To je više od kapaciteta cele (termoelektrane) REK Bitolj, ali to je čista zelena energija koja ne zagađuje životnu sredinu”, rekao je Kovačevski.

Istakao je da je “konačno, posle 30 godina, izabran privatni investitor za izgradnju najveće pumpne hidroelektrane na Balkanu Čebren, koja je od velikog značaja za dekarbonizaciju i pravednu energetsku tranziciju”.

U pripremi izgradnja najveće agro-solarne elektrane i vjetroparka

Prema njegovim rečima, priprema se i izgradnja najveće agro-solarne elektrane, kapaciteta 400 megavata (MW) i najvećeg vjetroparka, koji će isto imati kapacitet 400 megavata.

“Sjeverna Makedonija ima ambiciozan plan – u planu je izgradnja najvećeg agrovoltaičkog parka Stipion francuske kompanije AKIO, kapaciteta 400 megavata i najveći vjetropark od 400 megavata Virovi nemačke kompanije ViPiDi”, rekao je Kovačevski i dodao da taj plan predviđa i novu kogeneracionu elektranu na prirodni gas grčke kompanije Mitilioneos.

“Ovi projekti, zajedno sa ogromnim brojem fotonaponskih elektrana koji se svakodnevno grade, omogućiće nam energetsku tranziciju na srednji rok i, što je najvažnije, omogućiće energetski rast, jer nijedna privreda ne može da se razvija bez energije”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Kovačevski je istakao da je njegova zemlja napravila prvu energetsku tranziciju termoelektrane na ugalj u REC Oslomej i da su, po istom principu, u završnoj fazi studije izvodljivosti nove fotonaponske elektrane snage preko 300 megavata na starom kopu u REK Bitolj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *