Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u BiH

Norveška kompanija GEIA AS, u saradnji sa Elektroprivredom BiH, najavila je potpisivanje ugovora za realizaciju pilot projekta testiranja norveške revolucionarne tehnologije posebno dizajnirane da direktno zamijeni ugalj.

Pilot projekat će se provoditi u najvećoj termoelektrani na ugalj uTuzli.

Ovo je značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korištenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije. Osim značajnog smanjenja emisije stakleničkih gasova, uspostavljanje najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini će otvoriti mnoga nova radna mjesta u industriji koja je okrenuta ka budućnosti.

Ova inicijativa je već izazvala interesovanje među norveškim investitorima koji vide mogućnosti za zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj projekat, ponosni smo što doprinosimo razvoju i jačanju odličnih odnosa između Norveške i Bosne i Hercegovine.

Povodom potpisivanja sporazuma Ambasada Norveške na čelu sa ambasadorom Olavom Reinertsenom, posjetće TE Tuzla 20. juna 2023. godine.

“Radujemo se bliskoj saradnji sa JP Elektroprivredom BiH, Vladom BiH i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspješnu implementaciju ovog pilot projekta. Uvjereni smo da će naša tehnologija razvijena u Norveškoj doprinijeti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz GEIA AS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *