Rudna renta u Srbiji među višim u svetu

Rudna renta u Srbiji je među višim u svetu i može se porediti sa razvijenim rudarskim zemljama kao što su Japan, Australija, Brazil, Rusija i Indonezija između ostalih.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom rasprave o budžetu za 2024. godinu u Narodnoj skupštini.

Rudna renta u budžet “donijela” 15 milijardi dinara za 10 mjeseci 2023.

Đedović Handanović je istakla da je u prvih deset meseci 2023. godine od naknada za rudnu rentu u budžet uplaćeno više od 15 milijardi dinara, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na prvih deset meseci prošle godine.

U javnosti i određenim političkim krugovima se stalno pojavljuju pogrešne informacije o visini rudne rente i govori da neko „izvlači” rudna bogatstva radeći protiv interesa naše zemlje, ukazala je Đedović Handanović i poručila da to nije tačno i da takve izjave uglavnom dolaze od onih koji nemaju dovoljno veze sa strukom i rudarskim pozivom.

Ministarka je navela da je visina naknade u Republici Srbiji u delu metala među višim u svetu i regulisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Prema njenim rečima, za metalične mineralne sirovine u primeni je obračun naknade prema prihodu koji obveznik ostvaruje od iskorišćenih ili prodatih mineralnih sirovina i iznosi pet odsto od prihoda, ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji.

Đedović Handanović je naglasila da je u prvih deset meseci ove godine od rudne rente u budžet Republike Srbije uplaćeno 15,7 milijardi dinara, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prvih deset meseci prošle godine.

Đedović-Handanović: Ziđin majning grupa doprinosi rastu industrijske proizvodnje

Ministarka je istakla da je rudarstvo sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji, da je njegovo učešće u BDP-u duplirano na 2,4 odsto, čemu značajno doprinosi poslovanje „Ziđin majning grupe”.

Takođe, ona je napomenula da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a u iznosu od 17 odsto, što znači da su jedan od najznačajnijih pokretača ekonomije Srbije.

Đedović Handanović je dodala da je ta kompanija promenila poslovni i socijalni ambijent u istočnoj Srbiji.

U proteklih pet godina kumulativni socijalni doprinos kompanije „Ziđin” iznosi više od pet milijardi dolara, uključujući više od 400 miliona dolara ostvarenih od naplate poreza i naknada, odnosno približno četiri milijarde dolara u platama i isplatama dobavljačima, ukazala je Đedović Handanović.

Ministarka je rekla da je danas u „Ziđin majning grupi” zaposleno više od 8.000 radnika, dok su se budžeti Bora i Majdanpeka povećali nekoliko puta.

Ona je poručila da će se završetkom topionice u Boru, koja je u septembru počela probni rad, proizvodnja katodnog bakra  povećati sa 80.000 na 180.000 tona, čime ćemo se svrstati u najveće proizvođače bakra u Evropi.

Naši kineski partneri su do danas uložili više od 230 miliona evra za unapređenje životne sredine, što su građani decenijama čekali, zaključila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *