Sindikat Elektroprivrede Republike Srpske ne odustaje od zahtjeva za povećanjem plata

Sindikat Elektroprivrede Republike Srpske, na vanrednoj sjednici u Gacku, zaključio je da neće odustati od zahtjeva za povećanje cijene rada za sve zaposlene.

Sindikalci zahtijevaju hitan sastanak sa Upravom Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), da bi kroz razgovor došli do rješenja.

Iz Elektroprivrede poručuju da povećanje nije realno i da zahtjevi sindikata upućeni su bez prethodnih analiza.

S obzirom na to da uprava ERS, na nedavnoj sjednici u Ugljeviku, nije raspravljala o zahtjevu Sindikata, Odbor je zaključio da se u roku od sedam dana održi sastanak sa Upravom ERS, na kome bi se razgovaralo o povećanju cijene rada.

Sadašnja cijena rada je 158 maraka, a sindikalci zahtijevaju da bude povećana na 190 maraka. Pozdravljaju spremnost Uprave za pregovore. Ističu da sistem Elektroprivrede mora biti jedinstven, kao što je sindikat jedinstven.

Iz Elektroprivrede su saopštili da je cijena rada od 2008.do 2022. bila 140 maraka, od tada do januara 2023. g. 150, kada je povećana na 159 KM. Zahtjevi za novo povećanje nisu realni, raspoloženi su za razgovore.

Poslovanje ERS otežano zbog arbitražnih postupaka protiv RiTE Ugljevik i RiTE Gacko

Borislav Grubač, izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove Elektroprivrede Republike Srpske smatra da su zahtjevi podneseni bez bilo kakvih analiza, prenosi RTRS.

„Mi smo odredili rok 15. februar 2024.godine za završetak tih analiza. Moram istaći da je poslovanje cjelokupnog holdinga otežano i zbog aktuelnih arbitražnih postupka, koje se vode u (RiTe) Ugljeviku na zahtjev Elektrogospodarstva Slovenije, ali i usljed zahtjeva za mirno rješavanje spora, koj podnijet od strane Hrvatske elektroprivrede u predmetu RiTe Gacko“, rekao je Grubač.

Sindikalci Elektropivrede najavili su da će tražiti da o svojim zahtjevima razgovaraju sa predsjednikom Republike Srpske, premijerom i resornim ministrom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *