Provođenje projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora u BiH“

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine se nalazi među 36 lokalnih zajednica u BiH u kojima se realizuje projekat „Dekarbonizacija stambenog sektora u BiH“, koji finansira Kralјevina Švedska, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Cilј projekta je poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije plinova sa efektom staklene bašte u stambenom sektoru i to na nivou svake lokalne uprave zasebno.

Gradovi/općine u BiH, pa tako i Brčko distrikt BIH će kroz projekat „Dekarbonizacija stambenog sektora u BiH“ dobiti tehničku pomoć koja se sastoji od:

  1. Izrade 36 studija energetske efikasnosti stambenog sektora koje će dati jasnu sliku o potencijalu za uštede i obimu i stepenu ulaganja u intervencije u oblasti energetske efikasnosti,
  2. Izrade 36 finansijskih mehanizama i obuka za zaposlene u organima lokalne uprave – razvoj seta tehničkih, procesnih i pravnih dokumenata koji u skladu sa specifičnim potrebama i prioritetima lokalne uprave, omogućavaju efikasno upravljanje svim aktivnostima, kao i mjerenje obima njihovog uticaja na konačan rezultat – energetsku efikasnost objekata i smanjenje emisija plinova sa efektom staklene bašte i
  3. Kampanje podizanja javne svijesti o potencijalima i efektima koje sa sobom donose ove mjere u kontekstu održivog upravljanja energijom i smanjenja efekata klimatskih promjena.

Kroz ovaj projekat, gradovi i općine koji su u odgovornom odnosu prema okolini i energiji prepoznali strateški i razvojni potencijal, dobijaju važne razvojne alate.

Realizovanjem ovog projekta postavljaju se osnovi novog pristupa izgradnje stambenih jedinica s niskim udjelom ugljenika što bi istovremeno doprinijelo značajnom smanjenju emisije plinova sa efektom staklene bašte, očuvanju okoline i održivom razvoju.


Dugoročno, implementacija mjera energetske efikasnosti stambenog sektora ima značajne ekonomske pogodnosti u vidu smanjenja troškova za energiju čime se otvara prostor za uštede i prevladavanje energetskog siromaštva. Postoje i značajne mogućnosti zapošlјavanja i ekonomskog rasta, kao i otvaranja novih, tzv. „zelenih radnih mjesta“ u lokalnim upravama.

Ovaj projekat se realizuje u periodu august – novembar i na ovaj način Vlada Brčko distrikta BiH pruža podršku u ovim aktivnostima, koje će doprinijeti ostvarivanju višestrukih pozitivnih efekata za građane, privredu i zajednicu u cjelini, saopšteno je iz Vlade Brčko Distrikta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *