Srbija: u geološka istraživanja investirano više od 700 miliona evra 

U geološka istraživanja u Srbiji investirano je više d 700 miliona evra, uz ostvareni rast sektora rudarstva u 2022. godini, u odnosu na prethodnu godinu, od 22,6 %.

Ovo je izjavo ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, povodom proslave Dana rudara, dodajući da je rudarska industrija od suštinskog značaja za ekonomiju Srbije.

Prema njegovim rečima, u rudarski sektor u poslednjih deset godina investirano je više od 4,3 milijarde evra, uglavnom stranih investicija,

On je rekao da Srbija ima potencijala za razvoj ovog sektora, prije svega kada je riječ o proizvodnjama gde se koriste komponente koje se upotrebljavaju za elektroindustriju, automobilsku, ali i druge industrije.

“Uspeli smo da u prethodnom periodu industrializujemo zemlju, a ogroman doprinos tome dali su i naši rudari, cela rudarska industrija. U oblasti geološkog istraživanja investirano je preko 700 miliona evra uz ostvareni rast sektora rudarstva u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu od 22,6 %”, kazao je ministar.

Momirović, povodom proslave Dana rudara, obišao je danas rudnik i flotaciju u sklopu preduzeća “Rudnik”, koji se nalazi u istoimenom mestu u opštini Gornji Milanovac, gde je prisustvovao i sastanku sa rukovodstvom “Rudnika”.

Predsednik opštine Gornji Milanovac istakao je značaj “Rudnika” za razvoj čitave opštine.

On je istakao da kompanija “Contago”, koja je kupila “Rudnik”, ima blizu 500 zaposlenih.

“Učešće u BDP-u opštine Gornji Milanovac, rudna renta koju dobija Gornji MIlanovac od iskopavanja rude je značajna kako bi mogli svi zajedno da podižemo ne samo naseljeno mesto Rudnik već i Gornji MIlanovac. Kompanija Contango je poznata kao jedna od najuspešnijih privatizacija u Srbiji”, rekao je Kovačevič.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *