Rezerve litijuma u Portugalu bogatije nego što se mislilo

Rezultati bušenja pokazuju da su rezerve litijuma u Portugalu bogatije nego što se ranije mislilo.

Ovo je saopštila Savannah Resources (AIM: SAV), britanska kompanija koja stoji iza litijumskog projekta Barozo, na sjeveru Portugala.

Tehnički direktor kompanije, Dale Ferguson, rekao je da rezultati testiranja iz osam rupa u tri nova područja ukazuju na potencijal širenja u “više smjerova”.

“Rezultati koje smo danas objavili, a koji dolaze iz rupa u Pinheiru, NOA i Reservatório, svi potvrđuju dvostruki potencijal, istaknut ranijim rezultatima, da ova rudna tijela sadrže područja mineralizacije višeg stepena nego što je ranije identifikovano.”

Sa 60.000 tona poznatih rezervi, Portugal je već najveći evropski proizvođač litijuma za keramičku industriju.

Regija Barozo sadrži jedno od najbogatijih mineralnih nalazišta na svijetu.

Projekat litijuma, koji bi trebalo da bude najveći rudnik spodumena, minerala koji sadrži litijum, u zapadnoj Evropi , naišao je na protivljenje lokalnog stanovništva i ekologa kroz proteste, pravne izazove i odbijanja da se proda zemljište. Oko 24% potrebnog zemljišta je u privatnom vlasništvu, dok se 75% sastoji od tradicionalnih “baldiosa”, odnosno zajedničkog zemljišta.

Savannah planira da izgraditi četiri površinska kopa litijuma u sjevernom Portugalu. Kompanija ima za cilj da godišnje izvuče dovoljno litijuma za 500.000 baterija za električna vozila i počne proizvodnju 2026.

S obzirom na to da bi proizvodnja trebala početi 2026., predviđa se da će Barozo dostići kapacitet od oko 1,5 miliona tona godišnje tokom procijenjenog vijeka trajanja rudnika od 14 godina. Procjena je zasnovana na resursima od 20,5 miliona tona sa 1,05% litijum oksida.

Projektom su procijenjene rezerve od 28 miliona tona visokokvalitetnog litijuma.

Izvor: mining.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *