Odakle Evropa dobija litijum – istraživanje porijekla evropskog snabdjevanja litijumom

Posljednjih godina potražnja za litijumom je naglo porasla, jer je litijum ključan u proizvodnji električnih vozila i skladištenju obnovljive energije.

Budući da Evropa teži tranziciji ka zelenijoj budućnosti, postavlja se pitanje: odakle Evropa crpi litijum?

Litijum, meki, srebrno-bijeli metal, prvenstveno se dobija iz dva glavna izvora: naslaga slane vode bogate litijumom i naslaga tvrdih stijena. Naslage salamure nalaze se u solanama, gdje se litijum akumulira tokom vremena kroz isparavanje vode.

S druge strane, ležišta tvrdih stijena zahtijevaju eksploataciju i preradu za ekstrakciju litijumskih minerala iz ruda pegmatita ili spodumena.

Trenutno, vodeći izvori litijuma za Evropu su Australija, Čile i Kina

Kada je u pitanju snabdjevanje Evrope litijumom, kontinent se u velikoj mjeri oslanja na uvoz. Trenutno, vodeći izvori litijuma za Evropu su Australija, Čile i Kina. Ove zemlje posjeduju obilne rezerve litijuma i dobro organizovanu ekspoloataciju, što ih čini ključnim igračima na globalnom tržištu litijuma.

Australija

Australija, poznata po svojim ogromnim mineralnim resursima, najveći je proizvođač litijuma u svijetu. Rudnik litijuma Greenbushes u Zapadnoj Australiji, kojim upravlja Talison Lithium, jedan je od najvećih i najznačajnijih izvora litijuma na svijetu. Sa svojom visokokvalitetnom rudom spodumena, Australija opskrbljuje znatan dio europskih potreba za litijem.

Čile

Čile, koji se nalazi u litijumskom trouglu bogatom litijumom, zajedno sa Argentinom i Bolivijom, je još jedan značajan snabdevač Evrope. Salar de Atacama, solana u sjevernom Čileu, ima jednu od najvećih svjetskih rezervi litijuma. Velike kompanije kao što su SQM i Albemarle izvlače litijum iz ovog regiona, doprinoseći evropskom lancu snabdevanja litijumom.

Kina

Kina, globalni lider u proizvodnji litijum-jonskih baterija, takođe igra ključnu ulogu u snabdevanju Evrope litijumom. Iako Kina ne posjeduje značajne rezerve litijuma, uspostavila je dominantnu poziciju u industriji prerade litijuma. Kineske kompanije uvoze litijumske koncentrate iz zemalja poput Australije i Čilea, prerađujući ih u litijumske hemikalije za baterije, koje se zatim izvoze u Evropu.

Nalazišta litijuma u Evropi

Kako Evropa nastoji da smanji svoju zavisnost od uvoza i obezbjedi održivi lanac snabdevanja litijumom, ulažu se napori da se razviju domaći resursi litijuma.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Portugal, Njemačku i Finsku, identifikovale su nalazišta litijuma unutar svojih granica i istražuju izvodljivost rudarskih i prerađivačkih operacija. Ove inicijative imaju za cilj da poboljšaju samostalnost Evrope u proizvodnji litijuma i smanje njen ugljični otisak povezan sa transportom na velike udaljenosti.

Evropska unija je pokrenula inicijative za podršku razvoju održive industrije litijuma u svojim državama članicama. Evropski savez za baterije, na primjer, ima za cilj da podstakne saradnju između zainteresovanih strana u industriji i pojednostavi proizvodnju litijum-jonskih baterija u Evropi.

Osim toga, EU ulaže u istraživačke i inovativne projekte za poboljšanje tehnologija ekstrakcije litijuma i promoviranje recikliranja litijum-jonskih baterija.

Zaključno, Evropa se trenutno oslanja na uvoz iz zemalja poput Australije, Čilea i Kine kako bi zadovoljila svoju rastuću potražnju za litijumom. Međutim, u toku su napori na razvoju domaćih resursa litijuma i uspostavljanju održivog lanca snabjdevanja unutar kontinenta. Ulaganjem u istraživanje, inovacije i saradnju, Evropa ima za cilj da obezbedi svoje snabdevanje litijumom, istovremeno doprinoseći zelenijoj i održivijoj budućnosti.

Izvot: tS2.space

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *