Rast potražnje za naftom usporava, potrošnja u Kini opada: IEA

Rast potražnje za naftom u svijetu nastavlja da usporava, a potrošnja u Kini je opala, najnovije su prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Cijene nafte porasle su u junu uprkos rastućoj zabrinutosti za stanje kineske ekonomije i usporavanju rasta potražnje za naftom. 

Potražnja za naftom porasla za je samo 710.000 barela dnevno u drugom tromjesečju, što je najsporija stopa u više od godinu dana.

“Potrošnja nafte u Kini, koja je dugo bio pokretač rasta globalne potražnje za naftom, smanjila se u aprilu i maju”, navodi IEA u svom mjesečnom izvještaju o tržištu nafte.

Kineska potražnja u drugom tromjesečju takođerje bila neznatno ispod istog perioda 2023. godine.

Iako je potražnja u tom tromjesečju imala koristi od ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon izolacije zbog epidenije Covida, IEA je saopštila da nedavni pad također “ukazuje na suštinsko usporavanje” i da “smanjenje proizvodnje industrijskih goriva ukazuje na širu slabost u proizvodnji”.

Druga po veličini svjetska ekonomija bori se s krizom duga u oblasti nekretnina, slabljenjem potrošnje, starenjem stanovništva i geopolitičkim tenzijama u inostranstvu.

IEA je smanjila svoju prognozu kineske potražnje za nafte ove godine za 0,2 miliona barela dnevno (mbd) na 17 mbd. Iako bi to bio dobitak od 0,5 mbd u odnosu na 2023., to je daleko manje od dobitka od 1,5 mbd prošle godine.

IEA predviđa usporavanje rasta kineske potražnje na 0,3 mbd u 2025. godine, što je takođee pad od 0,2 mbd u odnosu na prethodnu prognozu.

Povratak na normalnost prije Covida i slab rast dovešće do pada kineske potražnje za naftom na globalnom nivo, sa oko 70 % rasta prošle godine na 40 % ove i sljedeće godine, prema IEA.

Ekonomije u razvoju, poput Indije i Brazila, imaće veći udio u rastu globalne potražnje za naftom, dok će napredne ekonomije u OECD-u doživjeti pad potrošnje.

„Predviđa se da će globalni dobici u prosjeku biti nešto ispod 1 mbd u 2024. i 2025. godini, jer ekonomski rast, veća efikasnost i elektrifikacija vozila djeluju kao prepreka“, navodi agencija.

IEA je smanjila je svoju prognozu globalne potražnje nafte za 2024. za 0,1 mbd na 103,1 mbd i svoju prognozu za 2025. za 0,2 mbd na 104,0 mbd.

Ranije ovog mjeseca IEA je saopštila da očekuje da će se globalna potražnja za naftom stabilizovati na oko 106 mbd do kraja decenije, kako potražnja u razvijenim ekonomijama bude padala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *