Načelnik Čajniča zabrinut zbog obustave istraživanja kompanije Lykos Balkan Metals

Stav kompanija Lykos Balkan Metals je da radovi ove kompanije u Republici Srpskoj moraju da počnu u isto vrijeme, na svim lokacijama

Stav kompanija Lykos Balkan Metals je da radovi ove kompanije u Republici Srpskoj moraju da počnu u isto vrijeme, na svim lokacijama, odnosno da projekat ove kompanije u Čajniču neće biti ponovo pokrenut, dok se ne pokrenu projekti u opštinama Jezero, Mrkonjić Grad, Šipovo i Petrovo.

Ovo tvrdi načelnik opštine Čajniče, Goran Karadžić u pismu upućenom ministru energetike i rudarstva Republike Srpske, Petru Đokiću, dodajući da ovakav “neočekivan razvoj situacije izaziva zabrinutost”, budući da Čajniče, kako kaže, ima veliku korist od prisustva Lykos Balkan Metals.

“Nastavak radova Kompanije na području naše opštine ima još veći značaj s obzirom na trenutne finansijske probleme sa kojima se suočavamo, kao izrazito nerazvijena opština, u vezi sa smanjenjem prihoda u 2023. godini, prije svega od raspodjele PDV-a”, navodi se u pismu.

Lykos Balkan Metals obavlja geološka istraživanja na području opštine Čajniče, zapošljava lokalnu radnu snagu i uložila je određena sredstva u renoviranje i donacije na području opštine, zbog čega je važno da nastavi poslovanje na području Čajniča, navodi načelnik Karadžić.

Podsjećamo, geološka istraživanja koja ova kompanija izvodi na području opštine Jezero, u Republici Srpskoj, izazvali su dosta pažnje javnosti, budući da je organizovano nekoliko protesta građana, koji se protive nastavku istraživanja i eventualnoj ekspolataciji rude, zbog straha od ekoloških posljedica. Kompanija Lykos Balkans Metal tvrdi da se radovi izvodi u skladu sa pravilima i da nema opasnosti po okolinu.

Kako navode u ovoj kompaniji, vjeruju da u Čajniču ima potencijala za otkriće ekonomski isplativih rezervi bakra, olova i cinka, a postoje i indikacije za zlato i rijetke zemne elemente .

Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina je kompanija iz BiH u vlasništvu australijske kompanije Lykos Metals Limited, listirane na Australijskoj berzi .

Lykos Balkan Metals d.o.o. vlasnik je firmi Medeni Brijeg, SNK Metali i Braha Resources koje su nosioci istražnih licenci za projekt Sinjakovo, Sočkovac i Čajniče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *