Rekonstrukcija i izgradnja dva dalekovoda između BiH i Crne Gore

Rekonstrukcija i izgradnja dva dalekovoda između BiH i Crne Gore, ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona evra predmet su Memoraduma o razumijevanju, koji su u Sarajevu potpisali direktor Nezavisnog operatora sistema u BiH Nemanja Pandurević i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović .

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i predsjednik odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Aleksandar Mijušković.

“Riječ je o projektima `Rekonstrukcija postojeće interkonekcije dalekovoda 220 kilovolta Hidroelektrane Perućica-Trebinje` i `Izgradnja nove interkonekcije dalekovoda 400 kilovolta `Brezna`- Sarajevo 20 ili dalekovoda 400 kilovolta `Brezna`-Gacko`, što će konačno biti odlučeno nakon završetka studije izvodljivosti”, rekao je Pandurević novinarima.

Prema njegovim riječima, značaj ovih projekata ogleda se u povećanju prenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer obezbjeđuju povećanje mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora električne energije. On je ukazao na činjenicu da je u regionu u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroparkova.

“Interkonekcija će, takođe, povećati bezbjednost snabdijevanja električnom energijom i otklanjanje zagušenja na mreži. Bitno je naglasiti i regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata”, naglasio je Pandurević.

Asanović je ocijenio da je danas urađen veoma važan posao sa partnerima iz BiH.

Prema njegovim riječima, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna je i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri “zelene tranzicije”. On očekuje uspješnu realizaciju započetih poslova.

Asanović je precizirao da vrijednost ovih projekata premašuje nekoliko desetina miliona evra.

“Izgradnja i rekonstrukcija dalekovoda uvijek su skupe investicije. Crnogorski elektroprenosni sistem već je napravio iskorak ove godine i dobio je od Evropske komisije značajna sredstva za izradu studije ivodljivosti upravo za ove projekte, a očekuju se i dodatni grantovi do 20 odsto u odnosu na ukupnu investiciju”, pojasnio je Asanović. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *