Rafinerija ulja Modriča u problemima – izjavio premijer RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je “Rafinerija ulja Modriča” u određenim problemima, ali da se radi na zamjenskim projektima.

Prema njegovim riječima, problemi su nastupili poslije havarije u rafineriji u Brodu, te zbog svih dešavanja od pandemije virusa korona, pa do rusko-ukrajinskog sukoba.

“Mi smo u kontaktu sa rukovodstvom Rafinerije i tamo se rade projekti koji bi trebali, na određen način, da budu zamjenski”, izjavio je Višković novinarima večeras u Doboju.

On je podsjetio da je sa hrvatske strane do Rafinerije izgrađen gasovod i da se ozbiljno razgovara o izgradnji gasnih elektrana u samom prostoru Rafinerije.

“Postoje namjere, i u Modriči u `Rafineriji ulja` i u `Petrolu` u Banjaluci, da rade neke druge investicije, ali moramo razumjeti da trenutno ruska država i sve kompanije koje dolaze iz Ruske Federacije imaju ozbiljne probleme da funkcionišu u inostranstvu”, rekao je Višković.

Navodeći da novčani tokovi ka Rusiji ne mogu nesmetano da funkcionišu, Višković je rekao da je sve pod plaštom prismotre, zbog čega je otežano poslovanje ruskih preduzeća.

Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao je da je “Rafinerija” u jednom momentu prema Republici Srpskoj imala milionske obaveze, koje su prelazile stotinu miliona KM, ali da su sve izmirene.

“To znači da je riječ o ozbiljnoj kompaniji, ozbiljnim ljudima, ali moramo razumjeti da trenutno imaju problema”, zaključio je Višković odgovarajući na pitanje da li je Vlada Srpske u kontaktu sa vlasnikom Rafinerije, čiji akumulirani gubitak iznosi oko 110 miliona KM. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *