Austrija nema alternativu za uvoz ruskog gasa – tvrdi austrijski parlamentarac

Ministarka energetike Austrije, Leonore Gewessler, koja je izjavila da je opcija dobijanja gasa iz Rusije “nepouzdana”, “opsjednuta je zelenim dogovorom” i nema pojma kako da odbije gas iz Ruske Federacije.

Ovo je izjavio poslanik Slobodarske stranke Austrije, Roman Haider, dodajući da Austrija nema alternativu isporukama ruskog gasa,

“Ministarka je fanatično opsjednuta zelenim poslovima. Ona nema pojma kako da odbije ruski gas, pa je pozvala dobavljače gasa da joj kažu kako da to uradi. Poslije sastanka nije znala ništa više nego ranije. Istina je da Austrija ima nema alternative ruskom gasu“, rekao je Hyder.

On  je naglasio da dio gasa u Austriju dolazi i iz Nemačke i Italije , međutim, prema Haiderovim riječima, Beč “ne želi da zna odakle ove zemlje dobijaju taj gas”.

„Zbog toga vjerujemo da mnogo više od deklarisanih 64 % dolazi iz Rusije“, rezimirao je poslanik.

Austrija većinu gasa dobija iz Rusije

Gewessler je u ponedjeljak rekla da Austrija još uvijek većinu svojih zaliha gasa dobija iz Rusije. Napomenula je da je nabavka gasa iz Rusije “nepouzdana” opcija i da se moraju uložiti napori da se ruski energetski resursi napuste. Prema njenim riječima, skladišta gasa u Austriji su popunjena 80 %, a cijene energenata su generalno pale.

Evropska unija nije uvela sankcije na isporuke ruskog gasa, ali je većina zemalja unije, nakon početka sukoba u Ukrajini , postavila za cilj smanjenje kupovine gasa u Rusiji.

Gazprom je više puta isticao da kompanija ispunjava sve obaveze prema evropskim potrošačima . Činjenicu da je kompanija pouzdan dobavljač gasa posebno je naglasio mađarski ministar vanjskih poslova  Peter Sijarto.

Napomenuo je da je Mađarska bolje pripremljena za zimu od drugih evropskih zemalja, zahvaljujući kontinuiranom snabdjevanju gasom iz Rusije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *