Srbija: uručeni prvi ugovori građanima za unapređenje energetske efikasnosti

Ugovori za prvih 100 građana, koji su na ovogodišnjem javnom pozivu dobili subvencije za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, uručeni su u Pirotu.

Ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je naglasila da su uručeni ugovori za prvih 100, od ukupno oko 300 građana Pirota, dodajući da je Ministarstvo izašlo u susret zahtevu Grada za većim subvencijama i da je zajednički obezbeđeno dodatnih 10 miliona dinara, čime je ukupna vrednost projekta za domaćinstva povećana na blizu 80 miliona dinara, uključujući i ulaganja samih građana.

Ministarka je zahvalila građanima koji su prepoznali da ulaganjem u mere energetske efikasnosti, kao što su zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova energetski efikasnijim, ugradnja solarnih panela mogu da smanje potrošnju energije i svoje račune.

Ministarka je istakla da su ciljevi ulaganja u energetsku efikasnost manji računi, veći komfor i čistiji vazduh za sve naše građane.

Do sada je priliku da smanji potrošnju u svojim domovima imalo oko 20.000 domaćinstava u šta je uloženo 2,7 milijardi dinara. U narednih pet godina, obezbedili smo više nego dvostruko više novca, oko 50 miliona evra i cilj nam je da ovim projektom bude obuhvaćeno još oko 50.000 građana, navela je ministarka.

Đedović Handanović je podsetila na to da Grad Pirot učestvuje i u projektu „Energetske sanacija stambenih, višeporodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja“, koji je namenjen stanarima stambenih zgrada u sistemu daljinskog grejanja u 16 jedinica lokalne samouprave, koji treba da omogući da se smanji potrošnja energije u ovim zgradama i pređe na naplatu po utrošku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *