Prodaja električnih vozila raste uprkos ukidanju subvencija

Prodaja električnih vozila kontinuirano raste na globalnom nivou, uz rekordan rezultat u Kini u oktobru, uprkos ukidanju subvencija, pokazuju podaci kompanije za istraživanje tržišta Rho Motion.

Iako je zemlja 2022., nakon jedanaest godina, ukinula subvencije za kupovinu električnih vozila, neke lokalne vlasti su nastavile da nude pomoć ili poreske olakšice za privlačenje investicija, kao i subvencije za potrošače.

  • Globalno tržište električnih vozila doživjelo je značajan rast ove godine, sa povećanjem od 34% od januara do septembra. 

Kina

U Kini je prodaja električnih vozila porasla za 29% u istom periodu, što ukazuje na održivu potražnju za električnim vozilima, uprkos smanjenju subvencija. Rho Motion predviđa da će 2023. biti još jedna izuzetna godina za Kinu u smislu prodaje električnih vozila.

Evropa

Prodaja električnih vozila u Evropi porasla je za 26 % , uz nešto slabiju potražnju zbog ukidanja subvencija, utvrdila je kompanija, ukazujući na ukidanje podsticaja u Njemačkoj u septembru.

Subvencije su važan faktor na njemačkom tržištu jer gotovo dvije trećine registrovanih automobila čine ona za komercijalnu namjeru.

Tesla, Mercedes Benc i Folksvagen upozorili su da kupce u regiji odbijaju visoke kamatne stope i prigušeno tržište.

Sjeverna Amerika

U Sjevernoj Americi prodaja električnih vozila skočila je ove godine za čak 78 %.

Prema Rho Motionu, za sjevernoameričko tržište 2023. biće još jedna snažna godina, s lavovskim udjelom Tesle budući da tradicionalni proizvođači usvajaju manje ambiciozne planove o povećanju proizvodnje.

Teslin tržišni udio ipak se smanjio u trećem kvartalu na oko 50 %, najniži nivo od izlaska na tržište, uprkos sniženim cijenama, prema listopadskom izvješću tvrtke za pružanje usluga Cox Automotive.

Impresivne performanse globalnog tržišta električnih vozila, posebno u Kini i Sjevernoj Americi, pokazuju rastuću popularnost i prihvaćenost električnih vozila. Uprkos smanjenju subvencija u različitim regionima, potrošače i dalje privlače električna vozila, što ukazuje na obećavajuću budućnost za industriju. Kako tržište električnih vozila nastavlja da se razvija, proizvođači automobila i vlade će morati da pronađu inovativne načine da njeguju i održe ovaj uzlazni trend u usvajanju električnih vozila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *