Folksvagen predstavlja 11 novih električnih modela do 2027.

Folksvagen će do 2027. godine proizvoditi 11 novih, električnih modela, izjavio je jedan od direktora kompanije, Tomas Šefer uoči predstojećeg sajma automobila IAA u Minhenu.

Najavio je da će Folksvagen nastaviti sa proizvodnjom električnih automobila, uprkos trenutnoj smanjenoj potražnji za ovim vozilima.

“Pretpostavljamo da će se udio e-automobila u Evropi značajno povećati u narednim godinama”, rekao je Šefer. 

Entuzijazam za kupovinu e-automobile oslabio je početkom godine, naročito u Njemačkoj. Smanjena subvencija za kupovinua, inflacija i duži rokovi isporuke uticali su na ovakvo raspoloženje kupaca. 

Zbog toga je Folksvagen, povremeno, morao da smanjuje proizvodnju. Međutim, u međuvremenu se situacija popravila, rekao je Šefer. “Od maja ponovo vidimo trend rasta pristiglih narudžbi.”

Šefer je odbacio snižavanje cijena električnih automobila, kojima, posebno Tesla, trenutno pokušava da podstakne potražnju. “Mi ne učestvujemo u ratovima cijena”, rekao je Šefer, dodajući da takva praksa nije održiva. Odnavio je kritike da su cijene električnih automobila ovog brenda povećane od 1. seprembra, dodajući da to nije tačno.

Do 2033. Folksvagen u Evropi čisto električni bred

Šefer, koji je na čelu glavnog brenda kompanije od jula 2022. godine, najavio je, ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, da će do 2033. pretvoriti marku Folksvagen u čisto električni brend u Evropi. Do 2030. godine udio e-automobila će porasti na 80 %, a tri godine kasnije na 100 %.

U prvoj polovini 2023. godine, udio e-automobila u ukupnoj prodaji Folksvagen, širom svijeta, iznosio je samo 7,4 %. 

“U Evropi je e-share već značajno veći. Na pola godine smo bili na 15,1 %, a samo u Njemačkoj čak 15,4 %”, rekao je Šefer.

Na njemačkom tržištu Folksvagen je uspio zamijeniti Teslu, kao električni brend broj jedan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *