Zastarjeli električni automobili preplavili otpade u Kini

Zastarjeli električni automobili, njih stotine i stotine, gomilaju se u više gradova u Kini.

U nekim od gradova, automobili stoje toliki dugo da je iz njihovih karoserija počela da niče vegetacija.

Veliki broj automobila je rezultat činjenice da su kompanije koje su ih posjedovale propale ili su zastarjeli, budući da su se na tržištu pojavili električni automobili sa boljim karakteristikama i dužim dometom baterije, prenosi Bloomberg.

Prije deseatk  godina, podstaknuti vladinim subvencijama, stotine proizvođača automobila širom Kine, kako etabliranih kompanija tako i startupova, krenulo je u proizvodnju električnih automobila. 

Proizveli su ogroman broj električnih, relativno jednostavnih automobila, čije su baterije u nekim slučajevima, sa jednim punjenjem, mogle da pokreću automobil samo oko 100 kilometara.

Ta vozila su, uglavnom, kupovale kompanije koje su se bavile prevozom i koje su ih iznajmljivale vozačima ili taksi operateri. Samo mali broj broj građana odlučio se da ih kupi.

U Kini u 2022. godini proizvedeno 6 miliona električnih i plug-in automobila

Potražnja je podstakla proizvodnju, a Kina je postala svjetski lider u proizvodnji EV i hibrida.

Prošle godine ,u Kini je prozvedeno oko 6 miliona EV i plug-in hibrida, od kojih je skoro svaki treći novi automobil prodat u zemlji. 

Kina trenutno čini 60% svjetske električne flote i ima najobimniju infrastrukturu za punjenje električnih vozila na Zemlji – takođe izgrađenu uz podršku vlade.

Međutim, munjevit razvoj ostavio je za sobom mnogo posljedice. Brojne kompanije koje se bave prevozom i koje su u početku usvojile električna vozila prestale su da posluju, naročito nakon što je vlada počela da smanjuje subvencije 2019. godine.

Sada postoji oko 100 kineskih proizvođača električnih automobila, u odnosu na otprilike 500 koliko ih je bilo 2019. godine .

Groblja automobila su zabrinjavajuća posljedica konsolidacije na tržištu

Ne samo da da lokacije bodu oči, već brzo oslobađanje od električnih automobila smanjuje njihovu klimatsku korist, budući da se u njiho oj proizvodnji oslobođa veća količina emisija, a s druge strane daju prednost u odnosu na automobile sa unutrašnjim sagorevanjem tek nakon nekoliko godina . 

Svaka od istrošenih baterija u vozilima takođe sadrži dragocjene sastojke poput nikla, litijuma i kobalta – metala koji bi se mogli reciklirati kako bi kineska EV industrija postala ekološki prihvatljivija. Prema izvještajima lokalnih medija, vlada Hangzhoua obećala je da će riješiti automobile, koji su počeli da se gomilaju 2019. Ali kada je Bloomberg News posjetio krajem prošlog mjeseca, novinari su otkrili nekoliko lokacija prepunih napuštenih električnih vozila u gradskim četvrtima Yuhang i West Lake nakon pregledavanja satelitskih snimaka i probijanja kroz zarasle staze

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *