Uskoro koncesija za Rudnik uglja Breza za istraživanje i ekspolataciju uglja

Rudnik Mrkog uglja (RMU) Breza uskoro treba da dobije koncesiju za istraživanje i eksploataciju uglja, što će značiti i nove prihode opštini za poboljšanje kvaliteta i standarda građana, saopšteno je iz pres-službe Zeničko-dobojskog kantona nakon sastanka kantonalnog ministra privrede Samira Šibonjića s načelnikom Breze Vedadom Jusićem i predstavnicima ovog rudnika.

– Predstavnici Rudnika, Opštine Breza i Ministarstva za privredu Zeničko dobojskog kantona učinit će sve u skladu sa svojim nadležnostima da olakšaju poslovanje RMU Breza i svih 900 uposlenika, a time poboljšaju kvalitet i standard života građana jer će koncesioni ugovor donijeti i uplate koncesione naknade u opštinski budžet – kaže se u saopštenju.

Teme navedenog sastanka bile su stanje Rudnika i aktivnosti za dodjelu navedene koncesije.

Rečeno je da se Rudnik mrkog uglja susreće s problemima prilikom ovjere dokumentacije – projekata i elaborata, koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, s obzirom na to da je uslov za ovjeru ugovor o koncesiji potpisan s Ministarstvom za privredu Zeničko-dobojskog kantona.

Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka, kao kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, koje će svi učesnici provesti u narednom periodu s ciljem da u toku 2023. godine Rudniku mrkog uglja Breza bude dodijeljena koncesija i time bude riješen njegov višedecenijski problem.

Ministar Šibonjić i saradnici izrazili su spremnost za nalaženje efikasnih rješenja kako bi s Rudnikom bio potpisan ugovor o koncesiji. Ministar je najavio i da će uskoro posjetiti ovaj rudnik.

Izvor: federalna.ba/Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *