Srbija: za 8 mjeseci računi za struju veći za 26,9 %

Kako je saopštio Savjet Agencije za energetiku, od 1. maja cijena struje za domaćinstva u Srbiji poskupiće 8 odsto, odnosno na 13,31 dinar po kilovatsatu. Shodno tome, računi za struju individualnih potrošača povećaće se u proseku za oko 250 dinara.

Drugo povećanje cijena u 2023. godini

To će biti drugo po redu povećanje cene za individualne potrošače ove godine nakon što je prethodno do korekcije došlo i 1. januara kada je struja poskupila za 8,5 odsto na 12,4 dinara po kilovatsatu.

Inače, u 8 meseci, ako računamo i predstojeći maj, nadležni su cenu električne energije za domaćinstva podigli čak tri puta.

Prvi put se to zbilo u septembru prošle godine kada je ona skočila za 8,3 odsto, to jest na 11,35 dinara po kilovatsatu. Računica pokazuje da će u odnosu na one iz septembra 2022. računi za struju građana sada u proseku biti veći za oko 10.200 dinara na godišnjem nivou (s obzirom da su u septembru prošle i u januaru ove godine povećani za po 300 dinara mesečno).

Inače, poskupljenje struje u januaru i maju predstavlja obavezu koju je Vlada Srbije preuzela prema Međunarodnom monetarnom fondu zarad dobijanja novih kreditnih sredstava.

U slučaju da struja do kraja godine poskupi još jednom, kako je to tražio MMF, iznos računa za struju domaćinstava bio bi dodatno uvećan za oko 8 odsto.

Nadležni smatraju da poskupljenja struje nisu velika, odnosno da su računi potrošača u Srbiji niži nego u većini zemalja u Evropi. Međutim, treba naglasiti da su, kada je reč o iznosima, poskupljenja u procentima znatno veća a i češća nego ona do kojih je dolazilo do septembra 2022. godine.

Struja poskupila u tri navrata za ukupno 26,9 %

Podaci pokazuju da je u periodu o kome govorimo struja u tri navrata poskupela ukupno 26,9 odsto. U slučaju kada bi struja poskupela za oko 8 odsto u septembru, o čemu se govori, procenat poskupljenja u periodu od godinu dana podigao bi se na čak 37 odsto.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da se prihod EPS-a od povećavanja cene za domaćinstva u periodu od septembra prošle godine povećao u istom procentu.

– Na godišnjem nivou domaćinstva u Srbiji troše 15 miliona megavatsati električne energije. To znači da na osnovu ukupnog dosadašnjeg iznosa povećanja cene struje za građane, tačnije od septembra prošle godine, EPS u periodu od godinu dana može da inkasira 135 miliona evra. To je svakako značajna suma novca. Taj iznos je dovoljan za pokrivanje troškova mesec i po dana uvoza struje iz inostranstva zbog kolapsa u sistemu koji je EPS svojevremeno pretrpeo. Takođe, za te pare to preduzeće bi moglo da izgradi solarnu elektranu od 200 megavata. To je objekat veličine koji trenutno ne postoji u našem regionu – objašnjava Gavrilović.

Posle poskupljenja struje do koga je došlo u septembru prošle godine EPS je naplatom struje od domaćinstava do decembra inkasirao 13,9 miliona evra. Nakon novog poskupljenja do koga je došlo u januaru do aprila je naplaćeno od te kategorije potrošača 29,3 miliona evra.

S obzirom na to da nastupa majsko povećanje cene struje EPS bi do septembra zaradio 45 miliona evra. Ako bi došlo do nove korekcije od 8 odsto u septembru do decembra tekuće godine EPS bi dodatno inkasirao još 62 miliona evra.

Cijene kilovatsat po zonama

Inače, u ovom trenutku cena kilovatsata električne energije u najjeftinijoj zelenoj zoni iznosi 1,89 dinara dok će od 1. maja poskupeti na 2,08 dinara po kilovat satu.

Cena kilovat sata skuplje struje u zelenoj zoni trenutno iznosi 7,58 dinara a od sledećeg meseca poskupeće na 8,33 dinara. Jeftinija tarifa u zelenoj zoni u 2022. godini je bila 1,72 dinara. Cena kilovata skuplje struje u zelenoj zoni je prošle godine iznosila 6,8 dinara po kilovat satu.

Kada je reč o plavoj zoni cena jeftine struje u prošloj godini bila je 2,58 dinara po kilovat satu, u januaru 2,84 dok će od 1.maja biti 3,12 dinara.

Skuplja struja u plavoj zoni koštala je 2022. godine 10,34 dinara po kilovatsatu, u januaru 11,37 dinara a u maju će biti 12,5 dinara po kilovatu.

U crvenoj zoni jeftiniji kilovatsat koštao je prošle godine 5,17 dinara, u januaru 5,68 dinara a od 1. maja će iznositi 6,25 dinara po kilovat satu.

Skuplji kilovatsat koštao je u 2022. godini 20,68 dinara, od januara je 22,75 dinara, dok će od 1. maja biti 25 dinara po kilovat satu.

Izvor: Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *