Krišto: BiH potreban vlastiti sistem transporta prirodnog gasa na cijeloj teritoriji

Bosna i Hercegovina na putu prema Evropskoj uniji mora da se suoči sa brojnim izazovima i pronađe optimalna rješenja za njih, a ono što se postavlja kao imperativ je upravo energetska tranzicija.

Ovo je izjavila predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto na Energetskom samitu 2023. u BiH, koji se održava u Neumu, na panelu “Energetski sektor u Bosni i Hercegovini, između energetske tranzicije i krize”.

“Svi u BiH svjesni su činjenice kako je sveobuhvatna tranzicija energetskog sistema,  koja uključuje i okolišni i klimatski aspekt, zahtjevan, dugotrajan  i kompleksan proces čije implementiranje je posebno izazovno za „male”  zemlje, kakva je i Bosna i Hercegovina”, rekla je Krišto.

Naglasila je da nema „recepta“ tranzicije te da vlasti u BiH moraju same, isključivo uz konsenzus ključnih aktera, definisati svoju viziju i strateška opredjeljenja kada je u pitanju razvoj energetskog sektora, jer se jedino efikasnom transformacijom energetskog sistema, uz prelazak na čiste izvore energije, može osigurati njegova stabilnost i sigurnost. 

„To je i naša obaveza koja proizlazi iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, Pariškog sporazuma i Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, ali istovremeno i razvojna šansa, jer upravo energetski sektor jedna je od najvažnijih privrednih grana. Sva ova pitanja ispunjavanja obaveza, prelaska na tranzicijska goriva kao početka procesa dekarbonizacije, smanjenja emisija te energetske efikasnosti nisu samo pitanja komercijalne prirode nego i pitanja stabilnosti, sigurnosti i snage društva“,  istaknula je Krišto.

Integrisani energetski i klimatski plan BiH do kraja 2023.

Podsjetivši učesnike panela na aktivnosti koje su završene u prethodnom periodu i međunarodne obaveze BiH, predsjedavajuća Krišto je izrazila očekivanja da će do kraja ove godine biti usvojen Integrisani energetski i klimatski plan BiH do 2030. godine (NECP BiH), dokument koji će biti temelj energetske politike i planski okvir za multisektorski pristup u borbi protiv klimatskih promjena. (kraj)

Osvrnuvši se na pitanja snabdijevanja prirodnim gasom, predsjedavajuća Krišto je istaknula opravdanost potrebe da Bosna i Hercegovina razvije svoj transportni sistem prirodnim gasom na cijeloj teritoriji osiguranjem novih transportnih pravaca i diverzifikacijom izvora snabdijevanja, jer nema vlastitih izvora prirodnog gasa i sada se snabdijeva isključivo jednim transportnim pravcem, pri čemu njen plinski sistem  nije  dovoljno razvijen u odnosu na zemlje regiona. Dodala je da se trenutno ostvaruje određeni napredak u implementaciji diverzifikacije gasnih interkonekcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *