Prijedlog Elektroprivrede BiH o poskupljenju struje vraćen na doradu

Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) danas nije razmatrala prijedlog Elektroprivrede BiH o poskupljenju struje za 10 %.

Ovaj prijedlog je vraćen Elektroprivredi BiH na doradu.

Prethodno je FERK odbio prijedlog o uvođenju tri modela tarife nakon niza kritika koje su uglavnom bile bazirane na to da je ovaj prijedlog diskriminirajući za domaćinstva sa više članova.

Kada je riječ o linearnom povećanju o čemu je FERK danas trebalo da raspravlja, Elektroprivreda BiH je navela da je taj prijedlog utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela te iznosi 10 % za domaćinstva i 8,1 % za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu. Prema projekcijama EPBiH povećanje prihoda po osnovu povećanja cijena u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2024. godine iznosilo bi 15,7 miliona KM.

Ranije su iz Elektroprivrede BiH saopštili da je poskupljenje struje neminovno te je bilo potrebno naći najadekvatniji model. Elektroprivreda BiH smatra nužnim da se odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca.

Oglasila se i Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine, koja je izraila negodovanje najavama poskupljenja električne energije.

Najavljeni rast cijene električne energije pogoršaće, ionako težak, položaj obrtnika u Federaciji BiH. Veliki broj obrtničkih radnji biće suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje, usluga i smanjenjem produktivnosti, upozoravaju iz Obrtničke komore FBiH

Podsjetimo, danas je zasjedao stari saziv FERK-a, a na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 12. jun trebali bi biti imenovani novi članovi.

Predloženi su Samira Hadžihuseinović, Sanela Pokrajčić i Vesna Marić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *