Poljska kreće u izgradnju nuklearnih elektrana

Poljska počinje da realizuje svoj program korištenja nuklearne energije. Varšava ne razumije zašto Njemačka, usred energetske krize zatvara svoje nuklearke. U Poljskoj cijeli politički spektar podržava početak „atomske ere“.

Ako Vladimir Putin ucjenjuje cijelu Europu, rekao je u novembru prošle godine Mateuš Moraviecki, onda se treba osloniti na druge, provjerene izvore energije od provjerenih partnera. A tu su se „dokazali”, smatra poljski premijer, atomska energija i SAD.

Poslije godina najavljivanja i planiranja Poljska počinje realizaciju projekta gradnje nuklearnih elektrana opredijelivši se za američki reaktor AP1000 koncerna Westinghouse.

Vlada želi energetsku sigurnost

Tri mjeseca poslije najave u Varšavi se potpisuju predugovori za gradnju – uz prisutnosti podršku poljske ministarke za zaštitu okoliša Ane Moskve.

„Misleći na godine 2030. 2031. ili 2032. i na sve godine koje slijede, donijeli smo odluku da uspješno privedemo kraju ključni projekat za poljsku energetsku sigurnost – izgradnju nuklearne elektrane”, objavila je ministarka.

Izgradnja bi trebala da počne 2026. godine, dogovoreno je ukupno šest nuklearnih elektrana koje će biti izgrađene u narednih dvadesetak godina. Pola ih je naručeno iz SAD-a, a pola iz Južne Koreje –  zemalja od kojih je Poljska posljednjih mjeseci u značajnim količinama naručila oružje, vojna vozila i avione.

Izvor: dw

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *