Početak kraja fosilne ere – analitičari predviđaju pad CO2 u narednim godinama

Svijet će u 2023. godini, vjerovatno, koristiti manje fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, što je “prekretnica” i dobra vijest za planetu.

Očekuje se da će pad emisije fosilnih goriva za proizvodnju električne energije ove godine biti mali, oko 0,3%, ali autori vjeruju da će se pad nastaviti i ubrzati u narednim godinama. 

Bio bi to prvi godišnji pad upotrebe uglja, nafte i gasa za proizvodnju električne energije, ako se izuzmu godine sa ekonomskom recesijom ili pandemijom, navodi se u Izvještaju organizacije Ember.

Analitičarka Embera, Malgorzata Wiatros-Motyka, kaže da je ovo „odlučujuća decenija za klimu, početak je kraja fosilne ere. Ulazimo u eru čiste energije“.

Autori pripisuju očekivanu promjenu povećanju obnovljivih izvora energije, koje, uglavnom, predvodi Kina.

Vjetar i solarna energija sada proizvode 12% svjetske električne energije. Obnovljivi izvori energije će ove godine zadovoljiti sav rast potražnje, navodi se u studiji.

Širom svijeta, proizvodnja solarne energije porasla je za 24% tokom 2022. godine, dovoljno da zadovolji godišnje potrebe zemlje velike poput Južne Afrike.

Uzevši u obzir nuklearnu i hidroelektranu, čisti izvori proizveli su 39% svjetske električne energije u 2022. godini. Izvještaj navodi da je struja proizvedena prošle godine bila, zapravo, najčistija ikada proizvedena, sa rekordnih 436 gCO2/kWh u 2022. godini.

Proizvodnja električne energije najviše doprinosi  globalnom zagrijavanju i odgovorna je za više od trećine emisija karbona povezanih sa energijom u 2021. godini.

Zbog toga se postepeno ukidanje uglja, nafte i gasa u ovom sektoru smatra ključnim u pomaganju svijetu da izbjegne opasne nivoe klimatskih promjena.

Ova studija bavi se podacima iz zemalja koje predstavljaju 93% globalne potražnje za električnom energijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *