Energetski sektor u BiH: Između tranzicije i energetske krize – tema samita u Neumu

U Neumu će od 26. do 28. aprila biti održan Energetski samit, koji će okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice i prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

Organizatori Samita su Vlada SAD, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID EPA/, britanska Ambasada u BiH, Kancelarija EU u BiH, Njemačka razvojna agencija /GIZ/, Razvojni program UN /UNDP/ u BiH i Ministarstvo inostranih poslova Češke.

Direktor Misije USAID-a u BiH Kortni Čab istakla je da će ovogodišnji Energetski samit u BiH okupiti ključne ljude i adresirati najvažnija pitanja vezana za proces energetske reforme u BiH, saopštili su organizatori.

“Vlada SAD, putem Misije USAID-a u BiH, s ponosom organizuje ovaj samit zajedno sa našim partnerima jer smo predani podršci naporima BiH u jačanju energetske sigurnosti, prelasku na održive izvore energije, stvaranju novih poslovnih prilika u energetskom sektoru i konačnom obezbjeđivanju boljeg života za građane”, rekla je Čabova.

Neke od ključnih tema o kojima će se govoriti na ovogodišnjem Samitu su nacionalni energetski i klimatski plan, odnosno prilike koje donosi njegova implementacija, “Energetski sektor u BiH: Između tranzicije i energetske krize”, sa fokusom na prelazak energetske industrije u BiH na čiste izvore energije, te koje su prednosti i kako prilagoditi već postojeću proizvodnju novim standardima.

Jedna od tema biće i poslovne prilike prelaska na obnovljive izvore energije, odnosno kako identifikovati nove poslovne prilike u fazi tranzicije ka čistoj energiji, kao i kibernetička bezbjednost u energetskom sektoru – trenutno jedna od najaktuelnijih tema koja analizira sve potencijalne sajber prijetnje za sve oblasti energetskog sektora, te na koji način prevenirati i zaštititi se od potencijalnih napada.

Panel o potencijalima energetske efikasnosti u stambenom sektoru tematizovaće činjenicu da BiH ima veoma nizak stepen sprovođenja mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, a kao rezultat građani i institucije imaju velike finansijske troškove.

Završni panel na ovogodišnjem samitu biće posvećen elektromobilnosti kao prilici za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradovima.

Najveći samit ove vrste u BiH ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere.

Energetski samit u BiH organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Regulatorne komisije za električnu energiju /DERK/, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *