Počela terenska istraživanja na području uticaja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora

Povodom početka istraživanja na području uticaja planirane izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, ministar Bojan Vipotnik razgovarao je sa rukovodiocima nadležnih institucija i stručnih timova iz RS i FBiH.

Ministar za postorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je danas da su sve institucije složne i daju maksimalne napore da se spriječi namjera Hrvatske da na granici sa BiH gradi skladište radioaktivnog otpada, te da je ubijeđen da će u tome uspjeti.

“Danas je ozvaničen početak istraživanja koje će nam uveliko pomoći u daljoj argumentaciji u vezi sa planovima izgradnje skladišta radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac”, rekao je Vipotnik.

On je naveo da se istraživanja obavljaju u naselju Mlakve kod Novog Grada, lokaciji najbližoj Čerkezovcu, te da su zvaničnom početku radova prisustvovali predstavnici institucija Republike Srpske i FBiH koje će obavljati istraživanja.

“Kad je u pitanju Republika Srpska to su Institut za javno zdravstvo, Hidrometeorološki zavod, Poljoprivredni institut i Zavod za geološka istraživanja. Sva istraživanja nadgledaće Ekspertski tim, a Ministarstvo za postorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju informisaće javnost o tokovima istraživanja”, rekao je Vipotnik.

On je naveo da će tokom istraživanja, u skladu sa potrebama biti uključene i druge institucije, dok će Ekspertski tim biti proširen sa predstavnicima institucija koje učestvuju u istraživanjima kako bi se unaprijedila komunikacija.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao kontakt tačka ESPOO konvencije, u novembru će održati sastanak sa Sekretarijatom ESPOO konvencije u Ženevi, gdje ćemo argumentovano obrazložiti problematiku da Hrvatska vodi netransparentan proces ne poštujući nijednu od odredaba ESPOO konvencije”, rekao je Vipotnik.

On je rekao da je na nedavnom sastanku u Beču resorni ministar Austrije dao podršku i obećao pomoć austrijskih eksperata.

Današnjem sastanku u Novom Gradu su, između ostalih, prisustvovali ministar životne sredine i turizma FBiH Nasiha Pozder i predsjedvajući Ekpertskog tima za Trgovsku goru Emir Dizdarević.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći instucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *