Srbija se zagrijava i do 50 % brže od svjetskog prosjeka

Klimatske promjene su potencijalno veći problem za Srbiju nego za brojne druge države.

Ovo je u intervju za OIE Srbija izjavila Irida Lazić, meteorološkinja sa Fizičkog fakulteta u Beogradu

„Svijet se zagrijao za oko 1,2 °C u odnosu na preindustrijski period, ali klimatske promjene se ne dešavaju svuda na isti način. Srbija se zagrijala više – u nekim dijelovima i do 1,8 °C, što je za čak 50% više od svetskog prosjeka. U pitanju nije samo Srbija, već je cijeli mediteranski pojas zagrijaniji, pa su i one ekstremne posljedice izraženije”, kaže Lazićeva

Ona tvrdi da postoje vrlo konkretni pokazatelji posljedica.

Prema statistici, u periodu od 1961. do 1990. bile su samo tri sušne godine. A od 2011. do 2020. skoro svaka druga godina bila je sušna. Već smo svjedoci klimatskih promjena, a sve će to biti izraženije za 10, 20, 30 i više godina, smatra ona.

„Kad pogledamo raspon mogućih stanja, u zavisnosti od tzv. klimatskih scenarija, on je zaista širok. Možemo očekivati da, u odnosu na sadašnju klimu, za 50 godina imamo povećanje toplotnih talasa – od 10 dana više pod toplotnim talasima godišnje, pa sve do i 130 dana više u najpesimističnijem scenariju (ako se bude nastavilo ‘po starom’ sa emisijama). To je više od četiri meseca više toplotnih talasa, u proseku, u toku godine”, izjavila je Lazićeva.

Svijet se već zagrijao u prosjeku za oko 1,2 °C u odnosu na preindustrijsko doba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *