Vipotnik: Imamo podršku Austrije u sprečavanju izgradnje odlagališta na lokaciji Trgovska gora

​Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik smatra da je jučerašnji sastanak sa ministrom za zaštitu klime, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Republike Austrije Leonorom Gevesler bio izuzetno uspješan i da predstavlja krupan korak u postizanju konačnog cilja – sprečavanja izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora. 

– Nama je u procesu osporavanja namjera Hrvatske da izgradi odlagalište na Trgovskoj gori neophodna podrška  i zato  koristimo svaku priliku da pred međunarodnom javnosti iznesemo naš nedvosmislen i jasan stav: nećemo  dozvoliti  Hrvatskoj da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad u našem dvorištu. Drago mi je što smo u Republici Austriji naišli na razumijevanje i što, uz Sloveniju i Mađarsku, imamo podršku još jedne članice EU, kaže ministar Vipotnik i ističe da Austrijanci saosjećaju sa našim problemima jer imaju slične situacije. 

– Ministarka Gevesler je pokazala puno razumijevanje za nepodijeljen stav svih nivoa vlasti u BiH i navela da je Austrija spremna da podijeli sa nama svoje bogato iskustvo koje ima kada je u pitanju problematika odlaganja radioaktivnog otpada, rekao je ministar Vipotnik i dodao da je Geveslerova izrazila spremnost da obezbijedi podršku na ekspertskom nivou, odnosno povezivanje eksperata iz Austrije i BiH.   

Na jučerašnjem sastanku u Beču, kojem su uz ministra Vipotnika, prisustvovali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun te Nemanja Galić i Emir Dizdarević kao predstavnici Pravnog i Ekspertskog tima za problematiku Trgovske gore, dogovoreno je da austrijski stručnjaci zajedno sa našim Ekspertskim timom analiziraju rezultate istraživanja područja u Republici Srpskoj i Federciji BiH koje bi bilo ugroženo izgradnjom odlagališta.  

Istraživanja na potencijalno ugroženom području u RS i FBiH počinju 2. oktobra

– Mi u ponedjeljak, 2. oktobra u Novom Gradu započinjemo istraživanja na potencijalno ugroženom području u Srpskoj i Federaciji BiH. Upoznao sam svoju austrijsku kolegicu da je Hrvatska odbila naš zahtjev da naši stručnjaci učestvuju u istraživanjima koja su oni radili na hrvatskoj strani, čime su samo produbili naše sumnje, navodi ministar Vipotnik i ističe:

– Mi smo okupili sve institucije iz oba entiteta koje su nadležne i stručne za istraživanja svih elemenata životne sredine i zdravlja ljudi, i iz Novog Grada započinjemo novi krug istraživanja trenutnog stanja na našoj strani granice. Ekspertski tim, koji će biti dodatno pojačan stručnjacima iz različitih oblasti, nadgledaće sva istraživanja, a podatke koje dobijemo analiziraće zajedno sa stručnjacima iz Austrije. 

Prema riječima ministra Bojana Vipotnika, on je na jučerašnjem sastanku upoznao domaćine i da je  Hrvatska objavila Uputstvo za izradu studije uticaja na životnu sredinu, u kojem nije navedeno da je BiH, kao potencijalno pogođena zemlja  dostavila primjedbe na prethodnu procjenu uticaja, te je prezentovao austrijskoj delegaciji brojne propuste u ovom dokumentu i komentare  koje su poslani iz BiH.

– Obavijestio sam ministarku Gevesler i da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao kontakt-institucija prema Espoo konvenciji, zakazalo sastanak sa Sekretarijatom ove konvencije,  i da ćemo u novembru u Ženevi izložiti sve probleme u komunikaciji sa Hrvatskom u vezi sa Trgovskom gorom,  ukazaćemo da krši Espoo konvenciju i svjesno ignoriše napore BiH da učestvuje u svim postupcima u prekograničnom kontekstu, na koje kao potencijano pogođena zemlja ima pravo, navodi ministar Bojan Vipotnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *