Novi protest građana protiv geoloških istraživanja u Jezeru

Građani koji su nezadovoljni činjenicom da se na teritoriji opštine Jezero izvode geološka istraživanja, okupili su se ispred zgrade opštine kako bi poručili da ne prihvataju da se u dolini Plive obavljaju bilo kakva testiranja terena, niti eventualna eksploatacija rude. To bi, tvrde, uništilo kompletan eko-sistem tog kraja.

Naš cilj je zaustavljanje rudarenja u Jezeru na više lokacija. Isključivo se borimo za ekologiju i opstanak naših života ovdje. Nadam se da će svi shvatiti da turizam i rudarenje ne mogu zajedno. Možemo reći da je Pliva nacionalni spomenik, jer se uliva u Vrbas, dole imamo rijeke koje se mogu zatrovati. U svakom slučaju, to bi se proširilo do Banjaluke i ne znam dokle još, rekla je Amela Šabić Ahmečković, jedna od organizatora ovog mirnog skupa.

Građani Jezera i okolnih mjesta i prije su protestovali zbog geoloških istraživanja koje na teritoriji tri opštine vrši kompanija „SNK Metali“, kćerka firma “Lykos Nalkan Metals” kompanije. Iz ove kompanije nedavno su saopštili da su na tri lokacije u Jezeru pronašli zlato, te da nastavljaju istraživanja.

Načelnica opštine Jezera protiv protesta

Načelnica Jezera Snežana Ružičić prethodno je saopštila da neće biti na protestima. Poručuje da su njena vrata svima otvorena, ali da joj nije jasno šta je cilj protesta. „U više navrata sam iskazala otvorenost da svaki stanovnik Jezera treba i mora da ima svoju slobodu govora i iskaže svoj stav po pitanju svih pitanja i dokazala isto organizovanjem otvorenih javnih stolova, kao i na aktuelnu temu geoloških istraživanja“, rekla je načenica opštine.

Navela je da u Jezeru ima stanovnika koji su za geološka istraživanja, jer su direktno na terenu i garantuju da kompanija radi sve po pravilima i poštuje sve obaveze prema njima kao uposlenima, te da im nikako nije jasno ko pravi proteste u Jezeru i zašto to drugi stanovnici u svojim zajednicama ne organizuju proteste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *